AK Parti'nin uzun süredir hazırlık aşamasında olduğu ve sektörde şeffaflık sağlamayı hedefleyen Kripto Varlık Kanun Teklifi, izinsiz hizmet verenlere hapis cezası getirecek önemli maddeler içeriyor.

Kripto Varlıklara Kanuni Tanım Geliyor

27 maddeden oluşan yeni düzenleme ile Türkiye'de ilk kez kripto varlıkların kanuni tanımı yapılacak. Düzenleme ile sektörün şeffaflığını artırma ve kullanıcıların haklarını koruma amaçlanacak. Ayrıca, kripto varlık alım satım platformları için Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından lisans zorunluluğu getirilerek, izinsiz faaliyet gösterenler için hapis cezası getirilecek.

Bitcoin Kripto 555 Rjkj Cover.jpg

SPK ve Lisans Süreci

Kripto varlık sektörünün denetimi ve mülkiyet haklarının korunması Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK) sorumluluğunda olacak. SPK, sektörle ilgili tüm izinlerin verilmesinden sorumlu olacak ve kripto varlık mülkiyeti ile ilgili sorunları düzenleyecek. Teknik kriterlerin belirlenmesinde ise Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) görev alacak.

bitcoin-1_16_9_1646118180_16_9_1658219176_16_9_1660110756

Erdoğan'dan 1 Mayıs açıklaması: Taksim miting yeri değildir Erdoğan'dan 1 Mayıs açıklaması: Taksim miting yeri değildir

Hapis Cezası

Yeni düzenleme, izinsiz kripto hizmeti verenlere 3 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası öngörürken, başkasının kripto varlıklarını zimmetine geçirenlere ise 8 yıldan 14 yıla kadar hapis ve zararı karşılama cezası verilmesini planlıyor. Yanıltıcı bilgi verilmesi ve usulsüz işlemler de ağır cezalarla karşı karşıya kalacak.