Bireysel kredi kartı borçları, geçtiğimiz yıla kıyasla %157 artış göstererek 1 trilyon 200 milyar liraya ulaştı. 

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan yaptığı açıklamada, kredi kartlarıyla ilgili düzenlemelerin gerekli olduğu ve bu konuda çeşitli fikirler üzerinde çalışıldığı belirtildi.

Olması Muhtemel Düzenlemeler

Aziz Yıldırım Fenerbahçe Başkan Adayı Oldu! Ali Koç ile 2018'den Sonra Tekrar Karşı Karşıya Geliyor Aziz Yıldırım Fenerbahçe Başkan Adayı Oldu! Ali Koç ile 2018'den Sonra Tekrar Karşı Karşıya Geliyor

HaberTürk gazetesinden Esra Nehir'in haberine göre, kredi kartlarına yönelik olası düzenlemeler şunları içerebilir:

  • Asgari Ödeme Tutarının Artırılması: Kredi kartı borcunun asgari ödeme tutarında, mevcut limitin %20 ile %40'ı arasında bir artış yapılabilir.
  • Taksit Sayılarının Düşürülmesi: Beyaz eşya, elektronik eşya, bilgisayar ve tablet alımlarında uygulanan taksit sayılarında düşüşler olabilir.
  • Gecikme Faiz Oranının Artırılması: Borç gecikmelerinde uygulanan faiz oranları yükseltilebilir.
  • Alışverişe Kapanma Süresinin Kısaltılması: Ödeme yapılmadığında kredi kartının alışverişe kapanma süresi kısaltılabilir.
  • Nakit Çekiminin Zorlaştırılması: Nakit çekim işlemlerinde uygulanan faiz oranları ve şartlar zorlaştırılabilir.

Mevcut Durum ve Taksitlendirme Politikaları

Kredi kartları için uygulanan mevcut azami akdi faiz oranları şu şekilde: Normal durumlarda %3,66, gecikme durumunda ise %3,96. Nakit çekimlerde azami akdi faiz oranı %4,42 iken, gecikme durumunda %4,72'ye çıkıyor. Ayrıca, beyaz eşya ve elektronik eşya alımlarında taksit sayıları sınırlı, havayolları, seyahat acenteleri ve konaklama ile ilgili yurt dışı harcamalarında ise taksitlendirme yapılmıyor.