Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası , parasal sıkılaşma kapsamında alınan faiz artırımı kararlarının kredi kartlarına yansıtılmayacağını belirtmişti. Ancak, bu kararın yılbaşından itibaren toplu bir şekilde uygulanacağı ve kart faizlerinin artacağı bildirildi. Kredi kartı borcu olanlar için önemli uyarılar içeren bir açıklama yapıldı.

TCMB, geçtiğimiz haziran ayından itibaren başlattığı parasal sıkılaşma süreci kapsamında 6 Para Politikası Kurulu toplantısında faiz artırımı kararları almış, politika faizlerini yüzde 40'a çıkarmıştı. Bu kararlar doğrultusunda kredi kartı akdi faizleri de yükselmişti. Ancak, bu artışlar yılbaşında toplu bir şekilde uygulanacak.

Kredi kartı akdi faizleri, haziran ayında yüzde 1.36 seviyesindeyken, alınan faiz artırımı kararları sonrasında yüzde 3.71'e yükseldi. Aralık ayı itibarıyla ise kart faizlerinin yüzde 4.17'ye yükselmesi bekleniyor. TCMB, bu ay politika faizindeki artışın kredi kartı faizlerine yansıtılmayacağını ancak yılın son PPK toplantısında alınan faiz kararlarının kart faizlerine toplu bir şekilde yansıtılacağını belirtti.

Piyasaların beklentisi doğrultusunda 250 baz puanlık bir artış yapılması halinde, 1 Ocak 2024 tarihi itibarıyla kredi kartı akdi faizleri 4.40 seviyesine yükselecek. Kredili mevduat hesapları ve nakit avans işlemleri için uygulanacak faiz oranı ise yüzde 5.16 olacak.

Altın ve Dövizde Patlama Olacak! İslam Memiş'in Sözleri Herkesi Şaşırttı Altın ve Dövizde Patlama Olacak! İslam Memiş'in Sözleri Herkesi Şaşırttı

TCMB'nin son 6 ay içinde üç katın üzerinde artışla kart faizlerini yükseltmesi, dar gelirli vatandaşları zor durumda bırakabilir. Buna ek olarak, bu faiz oranlarına BSMV (Banka ve Sigorta Muameleleri Vergisi) ve KKDF (Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu) kesintilerinin eklenmesiyle birlikte kart borcu olanlar için yeni bir mali yük ortaya çıkabilir.