Dünya genelinde giderek artan Kovid-19 endişeleri arasında, WHO'nun dikkate alınması gereken yeni bir varyantı, JN.1, gündemde. Salgının seyrini etkileyebilecek bu varyant, Hindistan, Çin ve ABD gibi ülkelerde hızla yayılıyor.

EN HIZLI YAYILAN VARYANT


WHO, şu anda JN.1 de dahil olmak üzere Omicron ile bağlantılı bir dizi “dikkate alınması gereken varyantı” takip ediyor, ancak bunların hiçbiri henüz endişe verici görülmüyor.


JN.1, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’ne (CDC) göre şu anda ülkede en hızlı yayılan varyant ve enfeksiyonların yüze 15 ila 29'unu oluşturuyor.
 

İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı da, JN.1'in şu anda laboratuvarda analiz edilen pozitif Covid vakalarının yaklaşık yüzde 7'sini oluşturduğunu ve bu ve diğer varyantlarla ilgili tüm verileri izlemeye devam edeceğini söyledi.


JN.1'in hızla yayılmasının nedeni muhtemelen spike proteininde türediği BA.2.86 varyantınınkine ek bir mutasyona sahip olması.

Türkiye'de kaç otomobil var? En çok hangi renk tercih ediliyor? İlginç veriler açıklandı... Türkiye'de kaç otomobil var? En çok hangi renk tercih ediliyor? İlginç veriler açıklandı...


'ARTIŞA SEBEP OLABİLİR'


 WHO'nun risk değerlendirmesinde, "Bu varyantın, özellikle kış mevsimine giren ülkelerde diğer viral ve bakteriyel enfeksiyonlardaki artışın yanı sıra koronavirüs vakalarında artışa sebep olabileceği öngörülüyor" deniliyor.


WHO'ya göre, JN.1'in aşıların sunduğu bağışıklığı ne kadar aşabildiği konusunda hâlâ sınırlı kanıt bulunuyor.
Bu varyantın insanları öncekilere göre daha fazla hasta ettiğine dair bir kanıt yok.


Ancak WHO yetkilileri, Covid'le hastaneye kabul edilen kişilerle ilgili veri raporlayan ülkelerin sayısının önemli ölçüde azalması nedeniyle, bu varyantın sağlık üzerindeki etkisini belirlemek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu söylüyor.


WHO ÖNLEMLERİ AÇIKLADI


Enfeksiyonları ve ciddi hastalıkları önlemek için WHO şunları öneriyor:


-Kalabalık ve kapalı alanlarda maske takın

-Öksürdüğünüzde ve hapşırdığınızda ağzınızı kapatın

-Ellerinizi düzenli olarak temizleyin

-Özellikle riskli kategorideyseniz, güncel Covid ve grip aşılarını yaptırın

-Covid belirtileriniz varsa test yaptırın