Konut Satışlarında Yaşanan Düşüş

2023 yılının son çeyreği, gayrimenkul piyasasında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yaklaşık yüzde 23,9'luk bir düşüşle 325 bin 852 adet konut satışına sahne oldu. Rakamlar son 8 yılın en düşük seviyesi olarak kayıtlara geçti. Yıllık toplamda ise konut satışları bir önceki yıla göre yüzde 17,5 azalarak 1 milyon 225 bin 926 adede geriledi.

Aziz Yıldırım: Mourinho'yu Fenerbahçe'nin başına getireceğim Aziz Yıldırım: Mourinho'yu Fenerbahçe'nin başına getireceğim

Lojistik Sektöründe Yükselen Trend

Lojistik alanında ise 2023 yılında 135 bin metrekarelik depo kiralama işlemi gerçekleşti. Bu, geçen yıla göre yüzde 137'lik bir artışa işaret etse de, 5 yıllık ortalama kiralama hacminin yüzde 26 altında kaldı. Özellikle İstanbul Asya bölgesindeki sınırlı arz, işlemlerin Kocaeli ve İstanbul Avrupa bölgelerinde yoğunlaşmasına yol açtı.

Alışveriş Merkezleri ve Ofis Pazarı

2023'te alışveriş merkezi pazarında yeni açılan 5 merkezle birlikte toplam arz 14 milyon metrekareyi aştı. 2025 sonuna kadar toplam arzın 14,5 milyon metrekareye ulaşması bekleniyor. Ofis yatırımlarında ise büyük çaplı işlem gerçekleşmezken, orta ve uzun vadede yatırım işlemlerinin hızlanması öngörülüyor.

Konut Para

Gayrimenkul Yatırım Fonları ve GYO'lar

Gayrimenkul Yatırım Fonlarının (GYF) büyüklüğü son çeyrekte yüzde 56,5 artarak 75,8 milyar liraya ulaştı. GYO sayısı ise 9 yeni kuruluşla 48'e yükseldi. Toplam piyasa değeri, bu yeni GYO'larla birlikte 343 milyar liraya çıktı.

Sektördeki Çözüm Önerileri

GYODER Başkanı Neşecan Çekici, fiyat artışlarının sürdürülebilir olmadığına ve gayrimenkul fonlama mekanizmalarının oluşturulmasının önemine dikkat çekti. Çekici, ekonomi için ciddi kazanımlar sağlayacak bu yapıların tüm bileşenleriyle hayata geçirilmesi gerektiğini dile getirdi.