Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından yayımlanan 2023 yılı üçüncü çeyrek Banka Kredileri Eğilim anketine göre, bankaların genel olarak işletmelere kullandırdıkları kredilere uyguladıkları standartlardaki sıkılaşma seyrinin 2023'ün son çeyreğinde sona erdiği belirlendi.

2024 yılının ilk çeyreği için bankaların beklentisi, konut kredi talebindeki azalış yönlü seyrin daha da zayıflayacağı, diğer bireysel kredi talebinde azalış yönlü seyrin güçleneceği yönünde olurken taşıt kredi talebinde de belirgin bir azalış öngörülüyor.

Raporda Öne Çıkanlar:

Bankaların 2023'ün dördüncü çeyreğine ilişkin değerlendirmelerine göre, genel olarak işletmelere verilen kredilere uygulanan standartlardaki sıkılaşma seyrinin sona erdiği gözlendi.

Alt kırılımlara bakıldığında, büyük işletmelere verilen kredilerde ve yabancı para cinsinden açılan kredilerdeki sıkılaşma seyrinin zayıflayarak devam ettiği belirlendi.

Konut kredisi standartlarındaki sıkılaşmanın 2024 yılının ilk çeyreğinde daha da zayıflayacağı belirtiliyor. Diğer bireysel kredi standartlarının ise bir miktar sıkılaşması bekleniyor.

Bankaların beklentisi, taşıt kredilerine uygulanan standartlardaki sıkılaşmanın düşük seviyede devam edeceği yönünde.

Bakan Yusuf Tekin'den Devamsızlık Affıyla İlgili Yeni Açıklama Bakan Yusuf Tekin'den Devamsızlık Affıyla İlgili Yeni Açıklama

2023'ün son çeyreğinde, genel olarak işletmelere verilen kredilere olan talepteki artışın zayıflayarak devam ettiği görüldü.

Küçük ve orta ölçekli işletmelere verilen krediler ile kısa vadeli kredilere olan talepte artış yaşanırken, yabancı para cinsinden açılan kredilere olan talepte azalış gözlemlendi.

2023'ün dördüncü çeyreğinde, konut ve diğer bireysel kredi talebindeki azalış seyrinin zayıflayarak devam ettiği, taşıt kredi talebindeki azalışın ise yerini artışa bıraktığı belirtildi.
2024 yılının ilk çeyreğinde, konut kredi talebindeki azalışın daha da zayıflayacağı, diğer bireysel kredi talebinde güçleneceği ve taşıt kredi talebinde belirgin bir azalış beklendiği vurgulandı.


Anket sonuçlarına göre, 2024 yılının ilk çeyreğinde bankaların fon sağlama imkanlarının gelişiminde yurt içi fonlama koşullarındaki sıkılaşmanın devam etmesi ve yurt dışı fonlama koşullarındaki gevşemenin güçlenmesi öngörülüyor.