Konut Fiyatları ve Talep Arasındaki Dengesizlik

Ferhat Keten, konut fiyatlarının dünya ortalamalarıyla kıyaslandığında yüksek seviyede olduğunu belirterek, "Konut projelerini finanse edecek yeterli talep yok," dedi. Keten, Türkiye'de yaşanan enflasyonun da konut piyasasındaki durumu zorlaştırdığını ve fiyat artışlarının konut alımını daha da güçleştirdiğini ifade etti.

Krize Dönüşen Barınma Sorunu

Dünya genelinde yaşanan barınma problemi ve kira ile satış fiyatlarındaki ciddi artışlar, Türkiye'de de hissediliyor. Keten, geçtiğimiz yıl meydana gelen deprem sonrası eski binalardan yeni binalara geçiş talebinin arttığını, bunun da kira ve satış maliyetlerini etkilediğini söyledi. Keten, "İşin sonunda finansmanın olmadığı, satışın oldukça sınırlı olduğu bir dönemde, çok sayıda proje başlıyor ama bunu finanse edecek konut talebi yok. Karmaşık bir döneme giriyoruz," şeklinde konuştu.

Mehmet Şimşek: Enflasyon Mayıs Ayında Zirve Yapacak, Ardından Hızla Düşecek Mehmet Şimşek: Enflasyon Mayıs Ayında Zirve Yapacak, Ardından Hızla Düşecek

Geliştiriciler İçin Önlemler

Keten Grup Başkanı, geliştirici firmaların bu zorlu dönemde uzun vadeli nakit akışı planlamaları yapmalarının şart olduğunu belirtti. 2018'de yaşanan benzeri krizlerin, hukuki ihtilaflarla uzun süreler alabildiğini hatırlatan Keten, önümüzdeki 1-2 yıllık dönemde bu tür risklerin artabileceği konusunda uyardı. Keten, sektör temsilcilerinin ve yatırımcıların dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayarak, kriz öncesi önlem alınmasının önemine dikkat çekti.