Vişne suyunun kardiyovasküler faydaları

Araştırma, vişne suyunun polifenoller gibi sağlıklı bitki bileşikleri açısından zengin olduğunu ve bu bileşiklerin kardiyovasküler hastalıklara karşı koruyucu özellikler taşıdığını ortaya koydu. Yapılan çalışmada, vişne suyu tüketenlerin, ciddi sağlık sorunlarına neden olabilecek iltihaplanma ve oksidatif stres seviyelerinde düşüş gözlemlendi.

Memur ve Emekli ne kadar zam alacak? Uzman isim hesapladı Memur ve Emekli ne kadar zam alacak? Uzman isim hesapladı

Çalışmanın detayları ve bulguları

Delaware Üniversitesi'nden beslenme uzmanı Dr. Sheau Ching Chai liderliğindeki ekip, yaşları 65 ile 80 arasında değişen 34 erkek ve kadın üzerinde 12 haftalık bir deney yürüttü. Katılımcılar ya günde 480 ml vişne suyu ya da bir kontrol içeceği tüketti. Sonuçlar, vişne suyu tüketenlerde LDL seviyelerinin %11 oranında azaldığını gösterdi. Ayrıca, vişne suyu tüketen katılımcılar, kandaki CRP ve MDA gibi iltihap ve oksidatif stresi gösteren biyobelirteçlerde de düşüş yaşadı.

Vişne suyunun diğer faydaları

Ek olarak, yapılan diğer çalışmalar, vişne suyunun uyku kalitesini artırma potansiyeline de sahip olduğunu ortaya koydu. Dr. Chai, vişne suyunun günlük diyetlere kolayca eklenebileceğini ve yüksek uyum oranıyla düzenli tüketildiğinde sağlıklı yaşamın desteklenebileceğini belirtti. Araştırma sonuçlarının daha geniş ve uzun süreli çalışmalarla doğrulanması gerektiğini vurgulayan Dr. Chai, vişne suyunun kalp sağlığını destekleyici etkilerinin altını çizdi.