Ev sahibi ve kiracı arasıd-ndaki tartışmalara mahkemeler tarafından yeni yöntemler üretilmeye çalışıyor. Son olarak bir dükkan sahibi kiracısının günü gününe kira ödemediği gerekçesiyle icra takibi istedi.

İcra takibinin ardından kiracı 7 gün içerisinde buna itiraz dilekçesi sunmadı ve 30 günlük süre zarfında herhangi bir ödeme sağlamadı. Bunun üzerine dükkan sahibi tahliye sebepli icra takibi başlattı. Kiracı 30 günü aştıktan sonra ödemelerini yatırdı. Daha sonra icra takibine dava açarak itiraz sundu. Mahkemeden ise emsal niteliğinde bir karar çıktı.

‘KİRACI 30 GÜN İÇİNDE ÖDEMESİNİ VERMEDİ, TAHLİYE KARARI VERİLDİ’ 
Avukat Gizem Gonce, dava sürecine ilişkin detayları paylaştı. Gonce konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Müvekkilimiz burada dükkan sahibi ve kiracısı düzenli olarak kirasını ödemiyor. Dükkan sahibi kiraların ödenmemesinden dolayı kiracı aleyhine icra takibi başlattı. Bu icra takibinde 7 gün içerisinde itiraz edilmezse icra takibi kesinleşiyor, 30 gün içerisinde de kiracıya İcra, İflas Kanunu uyarınca kira bedellerini ödemesi hususunda emir gönderildi.

30 günlük sürede kiracı bir ödeme yapmadı. Aynı zamanda tahliye talepli olarak da icra takibi başlatıldı. 30 gün içerisinde icra takibinde ödeme yapılmazsa ve 7 gün içerisinde itiraz edilmezse bu noktada mülk sahibinin kiracıyı tahliye etme hakkı doğuyor. Bunun üzerine mülk sahibi kiracı aleyhine tahliye edilmesine ilişkin süreç başlattı."

Meteoroloji açıkladı: 4 gün tüm yurtta yağış var Meteoroloji açıkladı: 4 gün tüm yurtta yağış var

‘İTİRAZ GECİKTİ, MAHKEME TAHLİYE İSTEDİ’ 
"Kiracı tahliye edeceğini ve süre verilmesini istedi. Ödemesi gereken bedelleri ise 30 gün geçtikten sonra ödedi. Sonrasında yapılan icra takibine dava açmak sureti ile itiraz etti. Fakat itiraz etmesi sonrasında sonuç alınamadığından dolayı yerel mahkeme itirazın geçersiz olduğunu ve kiracının tahliyesine karar verdi." şeklinde konuştu.

MAHKEMENİN KARARI: İHTARNAMEYE GEREK YOK 
Sonrasında dava istinaf mahkemesine kadar geldi. İstinaf mahkemesi söz konusu kararında ise somut olayda usulüne uygun ödeme emrinin tebliği üzerine davalı kiracı tarafından kira ilişkisine ve kira bedeline açıkça itiraz talebinde bulunulmadığından, kira ilişkisi ve kira bedelinin netleştirilmiş olduğu, kiracının temerrüde düşmesi için noter kanalı ile ihtarname çekilmesi ya da sözlü bildirimde bulunulmasının gerek olmadığına karar verildi.

‘İSTİNAFA GEREK GÖRÜLMEDİ’ 
"Ödeme emrinin tebliği üzerinden 30 günlük süre geçtikten sonra yapılan ödemenin tahliyeye engel teşkil etmediği, kira borcunun ödendiğinin dosyaya sunulan delillerle ispat edilemediği anlaşıldığından bu tahliyenin şartlarının oluşmasıyla kiracının istinaf sebeplerinin yeterli olmadığı anlaşıldığından dolayı ilk derece mahkemesinin kararı hem maddi olay hem de hukuka uygunluk bakımından incelemeye tabi tutularak tespit edilen yargılama hatalarını bizzat düzeltme amacıyla yapılan inceleme sonucunda duruşma yapılmasına gerek olmadan istinaf sebeplerinin yerinde olmadığına karar verildi."dedi.

‘KİRACI İHTARNAME GÖNDERİLMEDEN TAHLİYE EDİLDİ’ 
"Bu davada önemli olan şey ise hep kiracıyı çıkarmak için iki haklı ihtara gerek görülüyordu. İki kere kiracıyı uyarmak gerekiyordu. Bu noktada kiracıyı uyarmadan yani ihtar göndermeye gerek kalmadan, eğer kiracı ödeme yapmıyorsa tahliye talepli olarak icra takibi başlatılması gerekiyor. Bu icra takibine 7 gün içinde itiraz etmezse ve 30 gün içerisinde ödemezse kiracının tahliye durumu söz konusudur.” açıklamalarına yer verdi.