Yılbaşı itibariyle asgari ücret ve memur maaşı katsayılarındaki artış, kıdem tazminatı taban ve tavanını yükseltiyor. Yeni yılda emekli olacaklar daha yüksek kıdem tazminatı alacaklar.

İşte kıdem tazminatı ile ilgili detaylar haberimizde...

Taban Tutarı Artıyor: Asgari ücretin yüzde 40 artması durumunda kıdem tazminatı tabanı 18,779 TL, yüzde 50 artması durumunda 20,121 TL olacak.

Tavan Tutarında Yükseliş: Bu yılın kıdem tazminatı tavanı olan 23,489 TL, yüzde 45 artışla 34,060 TL, yüzde 50 artışla 35,234 TL'ye çıkacak.

Giysi Yardımı ve Yan Ödemeler: Kıdem hesabında, brüt ücret dışında sağlanan para ve yan ödemeler de dikkate alınıyor. Giydirilmiş ücret, çıplak ücrete ek olarak yan ödemeleri içerir.

Emeklilik Sonrası Çalışma: Emeklilik sonrasında çalışanlar tazminatlarını sıfırlayıp emekli aylığı bağlattıktan sonra tekrar çalışıp emeklilik dilekçesi verirlerse kıdem tazminatı alabilirler.

Bedelli askerliğe gelecek zam oranı hesaplandı Bedelli askerliğe gelecek zam oranı hesaplandı

Kıdem Tazminatı Hak Kazanma Koşulları: Aynı işverende bir ya da farklı işyerlerinde bir yıl çalışanlar kıdem tazminatı almaya hak kazanır. İşten ayrılma nedenlerine bağlı olarak tazminat verilir.

İşverenin Tazminat Ödemesi: İşverenin istemesi durumunda, çalışanın son aldığı giydirilmiş brüt ücret taban tutarı üzerindeyse tavan tutar, altındaysa giydirilmiş brüt ücret esas alınır.

İşten Çıkarma Durumları: Ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırılık nedeniyle yapılan işten çıkarmalarda kıdem tazminatı ödenmez. İşçi uyarılara rağmen işini yapmamakta ısrar ederse tazminat hakkını kaybedebilir.