Forbes'un raporuna göre, Türkiye ve Yunanistan, Ukrayna veya başka bir ülkeye Rus yapımı stratejik hava savunma füze sistemleri transfer etmeyi her türlü baskıya karşı reddediyor.

Play-Off  Yarı Final Maçında ilk hareketlilik Play-Off Yarı Final Maçında ilk hareketlilik

Yunanistan Başbakanı Miçotakis, AB'nin baskısına rağmen eski S-300 füzelerini Ukrayna'ya göndermeyi reddetti. Bu karar, AB hükümetlerinin Yunanistan ve İspanya'ya Ukrayna'ya hava savunma sistemleri gönderme çağrısının ardından geldi. Miçotakis, Girit'te konuşlu S-300 füzelerinin Ukrayna'ya transfer edilmesi olasılığını reddederken, Yunanistan'ın füze savunma stratejisini belirgin bir şekilde vurguladı.

ABD yetkilileri ise Türkiye'yi S-400'leri aktive etmemesi konusunda zamanında çok ısrar etti ve Ankara'nın sistemi tamamen kaldırması gerektiğini söylemişlerdi.

Türkiye, S-400'leri Ukrayna'ya gönderme talebine ise karşı çıkmıştı. Öte yandan, Türkiye'nin terör örgütü PKK'ya karşı yaz aylarında başlatmayı planladığı operasyon öncesinde S-400'leri Irak sınırına konuşlandıracağı iddia ediliyor. Bu, Türkiye'nin S-400'leri ilk kez operasyonel olarak kullanacağı anlamına gelecek.

Türkiye ve Yunanistan'ın füze sistemleri konusundaki farklı yaklaşımları dikkate alındığında, Türkiye'nin S-400'leri PKK'ya karşı kullanma olasılığı ön plana çıkıyor. Türkiye, Rusya'dan 120'den fazla uzun menzilli füze ile iki S-400 taburu satın alırken, Yunanistan'ın ise 32 rampası için 175 füze bulunuyor. Bu durum, bölgedeki güvenlik dinamiklerinde önemli bir etken olarak değerlendiriliyor.