Kayseri’de yaşanan bir ziyaret tartışmanın fitilini ateşledi. İsmailağa Cemaati’ni temsilen Kayseri Valisi Gökmen Çiçek’i ziyaret eden heyet, CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç’in sert eleştirilerine neden oldu. Genç, ziyaretin laiklik ilkesine aykırı olduğunu belirterek tepki gösterirken, Vali Çiçek devletin kapsayıcı ve tarafsız yapısını vurgulayan açıklamasıyla kamuoyuna seslendi.
CHP’li Aşkın Genç: “Tarikatların Bürokrasiye Sızmasına Göz Yumuluyor”
Milletvekili Genç, ziyareti yalnızca nezaket olarak değerlendirmeyi reddetti ve tarikat ile cemaatlerin yıllardır kamu kurumlarında etkili olmaya çalıştığını söyledi. Ziyarette İl Milli Eğitim Müdürü’nün de bulunmasını eleştiren Genç, özellikle eğitim alanında yaşanan yapılanmaları hedef aldı. Mustafa Kemal Atatürk’ün “Türkiye Cumhuriyeti; şeyhler, dervişler, müritler memleketi olamaz” sözünü hatırlatan Genç, “Laik hukuk devletinde valilik makamı cemaatlerin meşruiyet aradığı bir yer olamaz. Devlet, dini değil hukukla, akılla ve bilimle yönetilmelidir” dedi.
Vali Gökmen Çiçek’ten Kapsayıcı ve Birleştirici Açıklama
Tartışmalar üzerine açıklama yapan Vali Çiçek, devlet görevinde ayrıştırıcı değil birleştirici olmak gerektiğini belirtti. “Her kesimden vatandaşı eşit mesafede dinliyor ve kamu hizmetine odaklanıyoruz” diyen Çiçek, “Makamlar ayrım yapmak için değil, herkesin derdiyle hemhâl olmak, mağdurun yanında olmak için vardır” ifadesini kullandı. Kıyafet ve görünüm üzerinden yapılan ithamların toplumsal kutuplaşmayı derinleştirdiğini ve devlet iradesine zarar verdiğini vurguladı.
Vali Çiçek’in Açıklamalarına Kamuoyundan Destek
Vali Çiçek’in bu açıklamaları geniş kitlelerce olumlu karşılandı. Dini, ideolojik ya da kültürel farklılık gözetmeden herkesi eşit şekilde dinleyen bir devlet adamı profili çizdiği belirtilen Çiçek’in, sosyal projeler ve kriz yönetimindeki başarısı takdir topluyor. Bu yaklaşımın Türkiye Cumhuriyeti’nin kamu yönetimi geleneğinin önemli bir yansıması olduğu ve tarafsız, adil kamu hizmetinin en somut örneği olduğu ifade ediliyor.





