Ticaret Bakanlığı, internet üzerinden yapılan alışverişlerde cayma hakkını kullanan tüketicilerin malın iadesine ilişkin kargo ücreti konusundaki tartışmalara açıklık getirdi. Yapılan yazılı açıklamada, 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren uygulanacak olan düzenlemeyle birlikte internet alışverişlerinde cayma hakkını kullanan tüketicilerin malın iadesine ilişkin kargo ücretini ödemek zorunda olacaklarına dair çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığı ifade edildi.

Bakan Yusuf Tekin Öğretmen Mülakatını Anlattı Bakan Yusuf Tekin Öğretmen Mülakatını Anlattı

Açıklamada, elektronik ticaretin ve mesafeli sözleşmelerin hacminin büyümesi üzerine, tüketici koruma sistemini daha etkin hale getirmek amacıyla çeşitli düzenlemeler yapıldığı belirtilerek, Avrupa Birliği direktiflerine uyum sağlandığı ve Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile Kat Mülkiyeti Kanununda yapılan değişikliklere uyum amaçlı olarak Mesafeli Sözleşmeler Yönetmeliği'nde değişiklikler yapıldığı vurgulandı.

Anılan düzenlemeler çerçevesinde cayma hakkı kullanımında iade masraflarının, ön bilgilendirmede belirtilmek ve ilk teslimat masraflarını aşmamak kaydıyla tüketici tarafından da karşılanabileceğine dair düzenlemenin 1 Ocak 2025 tarihine kadar ertelendiği ifade edildi. Buna göre, bu tarihe kadar cayma hakkını kullanan tüketicilerin iade kargo masraflarını satıcılar karşılayacak.

Açıklamada, söz konusu düzenlemelerin uygulanmaya başlanacağı tarih öncesinde, cayma hakkını kullanan tüketicilerden kargo iade masrafları talep eden satıcılar için 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun uyarınca 2023 yılı için 1371 lira idari para cezasının uygulanacağı, bu ceza tutarının ise 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren yeniden değerleme oranında artırılarak uygulanacağı belirtildi.