Prof. Dr. Celal Şengör; Marmara Depremi yaşandığında İstanbul'da kaos ortamı olacağını, şehrin alt yapısının zarar göreceğini, yardıma gidecek ve yaşanan olaylara müdahale edecek ekiplerin enkaz altında kalacağını, yıkılan binalar nedeniyle sokaklara girilemeyeceğini söylemişti.

Olası akslilikler sebepler nedeniyle İstanbul'da salgın hastalıkların da yaşanabileceğini belirten Prof. Dr. Celal Şengör 60-70 bin binanın tamamen yıkılmasa da çökeceğini söylemişti. Şengör bu riskler sebebiyle İstanbul'dan taşınma kararı aldığını duyurmuştu. 

şengör deprem

Enflasyon Verisinden Sonra Altın ve Dolardan Sert Tepki Geldi Enflasyon Verisinden Sonra Altın ve Dolardan Sert Tepki Geldi

Prof. Dr. Celal Şengör'ün açıklamalarına Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener'den yanıt geldi.

Prof. Dr. Haluk Özener, Prof. Dr. Celal Şengör'ün taşınma kararı ile ilgili şöyle yanıt verdi:

"Tabii herkesin kişisel görüşü, kişisel değerlendirmesi farklı bu konuda yorum yapmak çok doğru olmaz. Ama her insanın korku eşiği veya kaygı eşiği farklı olabiliyor. Fakat şu gerçeği bilmek lazım, ülkemizin neredeyse tamamına yakını deprem kırılganlığı taşıyor. Yani depremden etkilenebilecek, deprem tehlikesi olan bir yerden bahsediyoruz. Kimine göre yüzde 80'i, kimine göre yüzde 90'ı ama dediğim gibi Türkiye'de 500'e yakın diri fay bulunmakta. Herkesin çok sağlam olarak gözlediği, Anadolu'nun ortası Konya'da bile, deprem olmaz denilen yerlerde bile deprem oluyor. Aktif diri faylar, haritada gözüken faylar olduğu gibi örtülü fay dediğimiz fiziksel olarak arazide tespit edilemeyen fakat deprem üretebilen faylar var. Bulunduğunuz yeri terk etmek değil, bence depreme hazırlıklı olmak lazım. Dolayısıyla sağlam binalar, kentsel dönüşümün hızlanması ve deprem güvenli konutlarda oturuyor olmamız, sadece konutlar değil tabii ki iş yerlerimizin, kamu binalarımızın çok çok sağlam olması lazım"