Kamuda çalışan memurlar için son derece önemli bir karar, Danıştay tarafından alındı. Sağlık sorunları nedeniyle izin kullanmak zorunda kalan kamu çalışanları için kritik bir durumu ele alan bu karar, sağlık raporu alıp izne çevrilmemesi gerektiği konusunda önemli bir emsal teşkil etti.

Bakan Yusuf Tekin Öğretmen Mülakatını Anlattı Bakan Yusuf Tekin Öğretmen Mülakatını Anlattı

Bir kamu kurumunda hizmetli olarak görev yapan M.S.'in yaşadığı olay, sağlık raporu alıp izin kullanma sürecinin nasıl işlediğini gösteren bir örnek olarak karşımıza çıkıyor. M.S., rahatsızlığı nedeniyle aldığı 20 günlük sağlık raporu sonrasında, kurum müdürü tarafından 10 gün boyunca mazeretsiz işe gelmediği gerekçesiyle işlem başlatıldı. Ancak bu işlem, M.S.'in işten çıkarılmasıyla sonuçlandı.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 94. maddesine dayanarak alınan bu karar, memurun en az 10 gün kesintisiz şekilde göreve devam etmemesi gerektiği ve bu 10 günün hangi günler olduğu, memurun göreve devam etmeme hususunda bir izninin ya da kabul edilebilecek bir mazeretinin bulunmadığı gerekçesiyle verildi.

Ancak İdare Mahkemesi'ne başvuran M.S., sağlık raporunun izin olarak kabul edilmesi gerektiğini savundu. Mahkeme, sağlık raporunun izne çevrilip çevrilmemesi gerektiğinin usulüne uygun bir şekilde tebligat ile bildirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Danıştay, emsal nitelikte bir karar vererek, sağlık raporu alıp izin kullanmak zorunda kalan memurlar için önemli bir karara imza attı. Kararda, sağlık raporu alındığı halde görevi terk edildiği iddiasının usule uygun bir şekilde bildirilmediği sürece işlem yapmanın hukuka aykırı olduğu belirtildi.