İsveçli Billström, Türkiye'nin üçlü mekanizmayı, Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kur'an-ı Kerim'e yönelik eylemler nedeniyle geçici olarak durdurduğunu hatırlattı. İsveç'in NATO'ya üyelik sürecinin durdurduğu iddialarını yalanladı.

Son dakika. İsveç NATO üyelik sürecini geçici olarak durdurdu

Bildiğiniz üzere geçen günlerde Kutsal Kitap ve Kur'an-ı Kerim'e yönelik çirkin saldırı gerçekleşti. Saldırı Türk Büyükelçiliğinin önünde gerçekleşti. Bunun üzere Türkiye’den de peş peşe açıklama geldi.

Bunun üzerine İsveç Dışişleri Bakanı Billström İsveç'in NATO'ya üyelik sürecinin durdurulmadığı ifade etti.

İsveç'in Expressen gazetesine mülakatta bulunan Billström, "Elbette, son olaylar işleri kolaylaştırmadı. Bunlar üyelik sürecine geçici olarak ara verilmesine neden oldu" diye ifade etti. "Ancak sonunda muhtıra ve verdiğimiz taahhütler geçerli olmalı" diye de ekledi.

İsveç'in Temmuz ayında Vilnius'ta yapılacak zirvede NATO'ya tam üye sıfatıyla yer almayı hedeflediğini dile getiren Billström'ün sözlerinin "İsveç'in NATO üyelik sürecine ara verdiği şeklinde" yorumlanmasının ardından Billström'un basın sözcüsü Anna Erhardt, "İsveç'in NATO üyelik sürecini durdurmadığını" diye açıklama yaptı. "Hükümet, 3 ülke arasında var olan muhtırayı uygulamaya devam ediyor. Ancak ne zaman onaylayacağına Türkiye karar verecek" diye konuştu.

TÜRKİYE VE MACARİSTAN DAHA ÜYELİĞİ ONAYLAMADI

İsveç ve Finlandiya, NATO üyesi 30 ülkenin de onayını gerektiren katılım için Macaristan ve Türkiye'den henüz onay almadığı da bilinmeli.