2024 yılına girerken, milyonlarca işçi ve işvereni ilgilendiren asgari ücret görüşmeleri, son haftaya girerken belirsizlik devam ediyor. 2024'te yalnızca bir kez belirlenecek olan asgari ücretle ilgili rakamların henüz ortaya çıkmaması, tüm sektörlerde merakla bekleniyor. Yüksek enflasyon nedeniyle son iki yılda yılda iki kez zamma uğrayan asgari ücret, 2024 için önemli bir dönemeç olarak karşımıza çıkıyor.

2024 asgari ücretinin ne zaman belli olacağına dair henüz kesin bir tarih açıklanmazken, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 11 Aralık ve 17 Aralık tarihlerinde gerçekleştirdiği ilk iki toplantının ardından üçüncü toplantı için tarih belirlenmedi. Ancak yeni yılın başlamadan önce asgari ücretin açıklanması bekleniyor.

Kiralık evlerde yeni dönem: Kredi notuna dikkat Kiralık evlerde yeni dönem: Kredi notuna dikkat

Zam Senaryoları

Henüz işçi ve işveren kesiminden resmi bir teklif gelmemiş olsa da, asgari ücrete yönelik zam beklentileri artıyor. İşçi kesimi, asgari ücretin açlık sınırının üzerinde ve refah getirecek düzeyde olmasını beklerken, işverenler ise vergi ve maliyet artışlarına dikkat çekiyor.

  • Yüzde 30 zam durumunda asgari ücret 14 bin 822 liraya yükselecek.
  • Yüzde 35 artışta ise 15 bin 392 lira olacak.
  • Yüzde 40 zamda 15 bin 962 lira, yüzde 45 artışta 16 bin 532 lira olarak hesaplanıyor.
  • Yüzde 50 zam yapılması durumunda ise asgari ücret 17 bin lirayı aşacak.