Milli Eğitim Bakanlığı her yıl belirli dönemlerde öğretmen ataması yapmaktadır. Son dönemde yapılan öğretmen atamalarında İngilizce öğretmenleri kontenjan mağduru olmuştur.


Bakanlık öğretmen atamalarında önce genel olarak sayıyı duyurmakta ardından atama kılavuzunu ve kontenjan dağılımını yayınlamaktadır. 2020 Eylül atamasından bu güne kadar yapılan öğretmen atamalarında İngilizce öğretmenliği kontenjanı giderek düşürülmüştür. Şimdi sizlere açıklayacağımız veriler aslında koca bir branşın hüzün tablosunu gözler önüne sermektedir. Hep birlikte İngilizce öğretmenliği kontenjanlarına bakalım.


2021 yılı mart öğretmen atamasında 20.000 öğretmen alımında 1938 alan İngilizce öğretmenliği, aynı yıl Eylül ayında yapılan 15.000 öğretmen atmasında 857 gibi çok düşük bir kontenjan almıştır. Bu kontenjan kıyımı bu atama ile sınırlı kalmamış yapılan bir sonraki 20.000 öğretmen atamasında da 450 gibi çok daha düşük bir kontenjan almıştır. Bu tablodan gördüğümüz üzere İngilizce öğretmenleri son atamalarda çok büyük bir kontenjan düşüşü yaşamıştır.


Sayın Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer yaptığı açıklamalarda İngilizce seferberliği başlattığını gerek ara tatil döneminde gerekse yaz tatili döneminde açılan İngilizce kursları ile öğrencilerimizin dil gelişiminin daha üst seviyelere çıkmasını hedeflediklerini açıklamıştı. Bu doğrultuda yaptığı çalışmalar ile hepimizin takdirini kazanan sayın bakanımızdan İngilizce öğretmenliği kontenjan mağduriyeti sorununa da çözüm bulmasını, yapılacak olan öğretmen atamasında İngilizce öğretmenliği kontenjanının eski yıllarda olduğu gibi açığı oranında verilmesini istiyoruz.


Yeni Öğretmen Atamasında İngilizce Öğretmenleri Yüksek Kontenjan Talep Ediyor
 
Bakanlığın değişen politikalarına göre dağılımı değişen öğretmen atamalarının olacağını açıklayan sayın bakanımızın başlattığı İngilizce seferberliği doğrultusunda yapılacak olan yeni öğretmen atamasında İngilizce öğretmenliği kontenjanının yüksek tutacağını umut ediyoruz. Yapılacak olan yeni öğretmen atamasında kontenjan mağduriyeti yaşanmamasını temenni ediyor, başta Milli Eğitim Bakanımız olmak üzere tüm bakanlık yetkililerine iyi çalışmalar diliyor, İngilizce öğretmenliği kontenjan mağduriyetinin yeni öğretmen atamasında çözülmesini ve eskiye dönmesini temenni ediyoruz.
İngilizce Öğretmenliği Neden Bu Kadar Önemli?
 
Çağımız gereksinimlerinde bir dünya dili olan İngilizce, ülkemizde de çok büyük önem arz etmektedir. Bakıldığında turizmden tarıma, sanayiden ulaşıma her yıl milyonlarca yabancı insanın geldiği ülkemizde İngilizce bilmek lüks değil gerekliliktir. Bu bağlamda geleceğimiz olan gençlerimizin tam donanımlı yabancı dil bilgisi ile ileriye emin adımlarla yürümesi hem ülkemiz hem de milletimiz için çok büyük önem taşımaktadır. İngilizce öğretmenleri olarak devletimizden talebimiz öğrencilerin ilgi ve ihtiyaçlarını bilen, kendisini geliştirmeyi hedef edinmiş, mevcut teknolojik materyalleri en verimli şekilde kullanabilen İngilizce öğretmenlerinin atamalarının yapılmasıdır.


Sayın bakanımızdan İngilizce öğretmenliği kontenjan mağduriyeti ile ilgili son mesajımızı kendi alanımızdan vermek istiyoruz.