Mobil İletişim Araçları ve Bilgi Teknolojileri İş İnsanları Derneği (MOBİSAD) Başkanı Mustafa Kemal Turnacı, yeni tebliğin sektörel ve vatandaşlar nezdinde değerlendirmeye alınması gerektiğini vurguluyor. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu tarafından oluşturulan ve Resmi Gazete'de yayımlanan "Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihazların Kayıt Altına Alınmasına Dair Tebliğ"e göre; IMEI numaraları ile ilgili ciddi bir düzenleme sürecine gidildi.

Klonlama ve vergi kaçağını önleme stratejisi

Borsa İstanbul'dan tarihi kapanış rekoru! Borsa İstanbul'dan tarihi kapanış rekoru!

Turnacı, devletin bu adımıyla bir yandan vergi kaçağını önleme niyetini ortaya koyarken, öte yandan da sektör ve vatandaşları klonlanmış cihazlar konusundaki olası mağduriyetlerden koruma amacı güttüğünü belirtiyor. Çünkü bu düzenleme ile cihazların kopyalanması ve bu yolla illegal yollarla satışı yapılan cihazların kullanımını zorlaştırarak, vergisiz satışın da önüne geçilecek.

Vatandaşa sunulan avantajlar ve uyarılar

Vatandaşlar adına ise yeni düzenleme; uzun süre kullanılmayan telefonların seri numaralarının kopyalanmasını ve kötü niyetli kullanımını engelliyor. Eğer telefonunuz bir yıl süresince kullanılmazsa, seri numarası otomatik olarak koruma altına alınacak ve bu süre zarfında kopyalanan cihazlar da kullanım dışı bırakılacak. Telefonunuzu yeniden kullanmak istemeniz durumunda ise eski hattınızı takmanız yeterli olacak. Ancak unutulmaması gereken bir nokta var ki; kullanıcıların periyodik olarak telefonlarını kontrol etmesi, sinyal almasını sağlaması gerekiyor. Zira bu durum, klonlamaya karşı bir başka önemli koruma kalkanı oluşturuyor.

Türkiye'de klonlanmış cihazların durumu

Turnacı, Türkiye'de mevcut durumda 3 milyondan fazla klonlanmış cihaz olduğunu tahmin ediyor. Yeni tebliğle birlikte bu cihazların kullanımının zorlaşacağı ve legal satış kanallarının olumlu etkileneceği öngörülüyor. Aynı zamanda, cihazların klonlanmasını ve kullanılmasını suç teşkil eden bir durum olarak nitelendiriyor. Türkiye’de taksit sınırlandırmasının olduğunu hatırlatan Turnacı, bu sınırlamanın esnetilmesinin sektöre olumlu yansımalar yapabileceğini dile getiriyor.