Ticaret Bakanlığı, otomotiv sektöründeki stokçuluk, fahiş fiyat uygulamaları ve spekülatif fiyat artışlarıyla mücadele kapsamında ikinci el otomobil satışlarında yeni bir dönemi başlatıyor. Yarından itibaren devreye alınacak olan düzenlemeler, ikinci el araçların üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde pazarlanmasını kısıtlayacak.

Ticaret Bakanlığı, 6 Temmuz tarihinde İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik'te değişiklik yaparak, 1 Ocak 2024'e kadar ikinci el araçların tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde fiyatla ilan yoluyla pazarlanmasını engelledi. Bu düzenleme, tüm gerçek ve tüzel kişilerin bireysel ve ticari ilanlarını kapsayacak.

Yeni düzenlemeye göre, düzenlemeye aykırı ilan verenler ilan platformları tarafından uyarılacak ve söz konusu kısıtlamaya aykırı ilan verenlerin bilgileri Bakanlık'a iletilerek takip edilecek. İlan başına 300 bin liraya kadar idari para cezası uygulanacak.

FED faizi 23 yılın en yüksek seviyesinde sabit tuttu FED faizi 23 yılın en yüksek seviyesinde sabit tuttu

Ayrıca, 6 ay 6 bin kilometre satış kısıtlaması da devam ediyor. Yetki belgesi olmadan en az 3 adet ikinci el araç satışı gerçekleştiren satıcıların satışları noterlikler tarafından engelleniyor. Bu satıcılar hakkında da para cezaları uygulanabilecek.

Ticaret Bakanlığı, stokçuluk faaliyetlerine yönelik denetimlerini artırarak mücadelesini sürdürecek. Bugüne kadar pazarlama ve satış kısıtlamalarına aykırı işlem yapan işletmelere 35 milyon 110 bin 527 lira idari para cezası uygulanırken, stokçuluk uygulamalarına karşı da önlem alınıyor.

Bu yeni düzenlemelerin amacı, otomobil piyasasında istikrarı sağlamak ve tüketicilerin haklarını korumak. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, bu adımların piyasalarda rahatlama sağladığını ve manipülasyonların azaldığını belirtti. İkinci el otomobil fiyatlarının da bu düzenlemelerle gerileyeceği öngörülüyor.

Ticaret Bakanlığı, ikinci el otomobil satışlarında yaşanan sorunların çözümü için denetimlerini ve düzenlemelerini sürdürmeye devam edecek.

 YASAL UYARI: Yayınlanan haberin tüm hakları MYZ DİJİTAL MEDYA Grubu'na aittir. Kaynak gösterilse dahi haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Kamudanhaber.Net'i Twitter'dan takip etmek için tıklayınız

Kamudanhaber.Net'i Facebook'tan takip etmek için tıklayınız

Kamudanhaber Telegram Kanalı İçin: https://t.me/kamudanhabersitesi