Bankacılık sektöründe önemli bir değişiklik yaşanıyor. Türkiye'nin G20 üyesi olması nedeniyle Basel Bankacılık Denetim Komitesi standartlarına uyum taahhüdünde bulunan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), kredi sınırlarının hesaplanmasında yeni yöntemler belirledi. Bu yeni düzenleme ile birlikte riskli bağlantılar ve ilişkiler göz önüne alınacak.

Mevcut mevzuatın gözden geçirilmesi sonucunda hazırlanan yönetmelik taslağı, yılbaşında yürürlüğe girmesi planlanıyor. Taslak, bankadan kredi almak isteyen müşterilerin risk gruplarının belirlenmesini hedefliyor. Örneğin, bir kişinin eşi ve çocukları ile yönetim kurulu üyesi veya genel müdürü oldukları ortaklıklar, risk grubu oluşturacak.

Yeni düzenlemeye göre, müşterinin yıllık gelir veya giderlerinin yüzde 50 veya daha fazlasının aynı tarafla yapılan işlemlerden kaynaklanması, bir tarafın borçlarına tamamen ya da kısmen kefil olunması, üretilen mal veya hizmetin önemli bir tutarının aynı tarafa satılması da risk unsuru olarak değerlendirilecek.

Aynı şekilde, müşterilerin bankaya olan borçlarını ödemek için kullanacakları gelir ve fon kaynaklarının aynı olması, birbiriyle iş ilişkisi bulunan taraflardan birisinin finansal güçlük yaşamasının, diğerinin yükümlülüklerini zamanında ve tam olarak yerine getirmesini engelleyebilecek boyutta olması da riskli ekonomik bağımlılık olarak değerlendirilecek.

Bu değerlendirmeler sonucunda hesaplanan risk tutarı, bankanın ana sermayesinin yüzde 5'ini aşan kişi ve şirketler için analiz yapılacak. Bankalar, bir kişi, şirket veya risk grubuna kullandırılabilecek kredilerin risk tutarlarının, bankanın ana sermayesinin ve özkaynağının yüzde 25'ini aşmamasına dikkat edecek.

Kredi sınırlarının aşılması durumunda, bankalar bu durumun nedenlerini ve giderilmesine yönelik planlanan önlemleri en kısa sürede BDDK'ya bildirecekler.

 

YASAL UYARI: Yayınlanan haberin tüm hakları MYZ DİJİTAL MEDYA Grubu'na aittir. Kaynak gösterilse dahi haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Kamudanhaber.Net'i Twitter'dan takip etmek için tıklayınız

Kamudanhaber.Net'i Facebook'tan takip etmek için tıklayınız

Dünya Bankası: KKTC Ekonomisi Yüzde 2,7 Büyüme Bekliyor Dünya Bankası: KKTC Ekonomisi Yüzde 2,7 Büyüme Bekliyor

Kamudanhaber Telegram Kanalı İçin: https://t.me/kamudanhabersitesi