Ticaret Bakanlığı, otomotiv pazarında fiyat düzenlemeleriyle mücadele etmek amacıyla getirdiği kuralları, sahada etkin bir şekilde denetlemeye başladı. 15 Temmuz'da yayımlanan "İkinci El Araçlar Sıfır Araç Liste Fiyatını Geçemez" kuralının uygulanmasını sağlamak için bakanlık yetkilileri, "gizli müşteri" olarak ilan sahiplerini arayarak denetim gerçekleştiriyor. İlan sahipleri, ilanda yazılandan farklı bir fiyat talep etmeleri durumunda cezai işlemle karşılaşıyor.

Özellikle galeri ilanlarına odaklanan Ticaret Bakanlığı, ticari işletmelere 300 bin TL'ye kadar ceza kesiyor. Bireysel ilanlarda ise bireylere ceza uygulanıyor.

Vergi müfettişleri 24 saat sahada olacak Vergi müfettişleri 24 saat sahada olacak

15 Temmuz'da yürürlüğe giren düzenlemeye göre, ikinci el araçlar 1 Ocak 2024 tarihine kadar üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen satış fiyatının üzerinde fiyatla ilan verilemez hükmü getirildi. Bu düzenleme kapsamında, ilan platformları tarafından ilan verenlere uyarılar gönderiliyor. Ancak yasağa aykırı ilan verilmesi durumunda ilan sahipleri ve ilan platformları hakkında bilgiler bakanlığa iletilerek cezai işlem uygulanıyor.

Ticaret Bakanlığı'ndan alınan bilgilere göre, şu ana kadar bu yasağa uymayan 222 kişi veya galeriye toplamda 66,6 milyon TL'lik ceza kesildi. Bakanlık, ikinci el otomobil piyasasında rekabeti artırmayı ve tüketicileri korumayı amaçlayan bu denetimlerle sektördeki düzenlemeleri etkin bir şekilde uygulamaya devam ediyor.