İkinci el otomobil piyasasında yaşanan son gelişmeler, satıcıları endişelendirmeye başladı. Son haftalarda ikinci el araba fiyatlarında gözlemlenen düşüşe rağmen, piyasanın canlanmaması galericilerin tepkisini çekiyor. Araç sahipleri, fiyat indirimlerine rağmen alıcıların ilgisizliğinden şikayet ediyorlar.

Ticaret Bakanlığı ve Merkez Bankası Kararları

Ticaret Bakanlığı'nın aldığı önlemler ve Merkez Bankası'nın art arda aldığı faiz artırım kararları, ikinci el otomobil piyasasını doğrudan etkiliyor. Sıfır araba fiyatlarına yapılan kampanyaların artmasıyla birlikte, ikinci el araba fiyatlarında da yüzde 30'a varan indirimler görülüyor. Ancak bu durum, beklenen talebi yaratmıyor.

Kredi Faizleri

Bankaların kredi faizlerindeki artış, vatandaşların araç alımında daha ihtiyatlı davranmasına sebep oluyor. Faiz oranlarının yüksekliği, özellikle ikinci el araba piyasasını olumsuz etkiliyor. Vatandaşlar, ihtiyaç duydukları araçları almak istese de faiz yükünden kaçınmak için galerilere yönelmekten çekiniyorlar.

İçişleri Bakanlığı, tasarruf tedbirleri kapsamında koruma araç ve polis sayılarını azalttı İçişleri Bakanlığı, tasarruf tedbirleri kapsamında koruma araç ve polis sayılarını azalttı

Diyarbakır Oto Galericiler Sitesi'nde faaliyet gösteren işletmeciler, sektördeki mevcut durumu değerlendiriyor. Bir satıcı, faiz artışlarının piyasayı olumsuz etkilediğini belirterek, "Kredi imkanı olsa, ister sıfır ister ikinci el, araçlar satılır. Fakat şu an ikinci el araç fiyatları yüzde 30 düşmüş durumda ve piyasa durgun. Dört aydır bu fiyatlar sabit kalmış durumda. Sektörün geleceği belirsiz" şeklinde konuştu.