Memur ve Emekli ne kadar zam alacak? Uzman isim hesapladı Memur ve Emekli ne kadar zam alacak? Uzman isim hesapladı

İkinci el otomobil piyasasında yaşanan durgunluk, sektör temsilcileri tarafından endişe verici boyutlara ulaştığını gösteriyor. Samsun İkinci El Otomobilciler Dernek Başkanı İbrahim Kınık, sektördeki ticaretin neredeyse tamamen durma noktasına geldiğini dile getiriyor. Bu durumun arkasında, özellikle sıfır araçların piyasaya sürülmesiyle birlikte ikinci el araçların talebinde yaşanan keskin düşüş ve aynı zamanda kredi faiz oranlarının artması gibi etkenler yatıyor.

Kınık'a göre, ikinci el otomobil fiyatlarında yaşanan yüzde 25'lik düşüş, ancak piyasanın daha fazla hareketlenmesi için yeterli değil. Şu anki durum, 2023 yılının son çeyreğinden beri devam ediyor ve ticaretin canlanması için fiyatlarda yüzde 15'lik bir düşüş daha gerekiyor. Ancak bunun da yeterli olmayabileceğini belirterek, fiyatların daha da düşmesi gerektiğini ifade ediyor.

2024 yılında ise sektördeki aktiflik konusunda iyimser bir beklentiye sahip değil. Satışlarda bir canlanma beklemiyor ve hatta fiyatların daha da aşağıya çekilmesini öngörüyor. Özellikle, 1 milyon TL'lik ikinci el araçların 750 bin TL'ye kadar düşmesiyle birlikte piyasanın daha da zor bir sürece girebileceğini öne sürüyor.

Sektördeki bu durgunluğunun önemli nedenlerinden biri olarak da sıfır araç stoklarının artması gösteriliyor. Bir dönem sıfır araç bulunamıyorken, şimdi ise bayilerde bol miktarda stok bulunuyor. Bu da ikinci el araç talebinin daha da azalmasına yol açıyor.

Kınık'a göre, ikinci el otomobil piyasası ancak fiyatların daha fazla düşmesiyle tekrar canlanabilir. Bu da, hem alıcılar hem de satıcılar için zorlu bir süreci beraberinde getirebilir.