Türkiye'de birçok kadın, ekonomik ve sosyal zorluklarla karşı karşıya. Bu sorunlara yönelik, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'ndan önemli bir adım atıldı. Bakanlık, ekonomik zorluk yaşayan eşi vefat etmiş kadınlara maddi destek sunmaya başladı.

Destek programının temel hedefi, eşi vefat etmiş kadınların ekonomik ve sosyal anlamda güçlenmesine katkı sağlamak. Program, kadınların yaşam kalitesini artırmayı ve topluma daha etkin katılımlarını desteklemeyi amaçlıyor.

Bu kapsamda, 3294 sayılı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışmayı Teşvik Kanunu altında yürütülen bu program, 2022 yılı itibariyle uygulamaya alındı.

Kimler Başvurabilir? Şartlar Neler?

Destekten faydalanmak isteyen kadınların, eşi vefat etmiş ve son resmi nikâhlı eşi ile boşanmamış olmaları gerekiyor. Aynı zamanda, aşağıdaki kriterleri de karşılamaları şart:

Afganistan uyruklu yolcunun photoshoplu seyahati şaşırttı Afganistan uyruklu yolcunun photoshoplu seyahati şaşırttı
  • Hane içindeki kişi başına düşen gelir, aylık net asgari ücretin 1/3’ünden az olmalı
  • Sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi olmamalı veya tabi olsa bile emekli aylığı veya geliri olmamalı
  • Başka bir sosyal yardım programından faydalanmamalı
  • Hane içinde çalışan veya geliri olan bir birey bulunmamalı
  • Hane içinde engelli veya bakıma muhtaç yaşlı birey bulunmamalı

Başvuru Süreci ve Ödemeler

Başvuru süreci oldukça pratik. Kadınlar, e-Devlet Kapısı üzerinden online olarak başvuruda bulunabilirler. Online başvuru için e-Devlet şifresi veya mobil imza gibi kimlik doğrulama yöntemleri gereklidir. Başvuru sonuçları ise SMS veya e-posta yoluyla bildirilmekte.

Başvurular kabul edildiğinde, kadınların PTT şubelerine giderek hesap açtırmaları ve hesap numaralarını ilgili Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına bildirmeleri gerekiyor. Ödemeler, bu hesaplara 2 ayda bir 1.100 TL olarak yatırılıyor. Eğer başvurular reddedilirse, itiraz hakları mevcut ve ilgili vakfa yapılabilir.

Alternatif olarak, kadınlar doğrudan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfına başvurabilirler. Bunun için ikamet edilen il veya ilçedeki vakfa gidilerek başvuru formu doldurulmalı ve gerekli belgeler teslim edilmeli.

Toplamda 6.600 TL Destek

Bu sosyal yardım programı kapsamında, belirlenen şartları taşıyan kadınlara, 2 ayda bir 1.100 TL olmak üzere, toplamda 6.600 TL destek sağlanıyor. Program, kadınların topluma etkin katılımlarını ve ekonomik özgürlüklerini destekleyerek, sosyal adaletin tesisine katkıda bulunmayı hedefliyor.