İhtiyaç kredisi faiz oranlarının yükselmesiyle, vatandaşların kredi kullanımında yaşadığı zorluklar artıyor. Son verilere göre, ihtiyaç kredisi faizleri yüzde 7,32'ye kadar yükseldi. Aynı zamanda kredi kartı kullanımındaki artış da dikkat çeken bir başka husus.

İhtiyaç Kredisi Faizleri

İhtiyaç kredisi faiz oranları piyasada yüzde 3,37'den başlayarak yüzde 7,32'ye kadar çıkıyor. Hal böyle olunca yıllık maliyet oranları ise yüzde 200'e ulaşıyor. 10 bin lira 36 ay vadeli ihtiyaç kredisi çeken bir vatandaş, yüzde 3,37 faiz oranıyla 21 bin lirayı aşan bir geri ödemeyle karşılaşıyor. Eğer faiz oranı yüzde 7,32 olursa, geri ödeme maliyeti 30 bin lirayı buluyor.

Kredi Kartı Harcamalarındaki Hızlı Artış

Mayıs 2024 Aile Destek Ödemeleri Belli Oldu: İşte Detaylar Mayıs 2024 Aile Destek Ödemeleri Belli Oldu: İşte Detaylar

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, kredi kartı harcamalarında rekor seviyede artış var. Son 4 haftalık periyotta, kredi kartı harcamaları yüzde 9,4 oranında artış gösterdi. 

2024 Yılında Beklenen Toplam Faiz Maliyeti

Eğer faiz oranları mevcut seviyelerde devam ederse, 2024 yılında birey ve şirketlerin ödeyeceği toplam faiz maliyetinin 6 trilyon 650 milyar liraya ulaşması bekleniyor.