Son günlerde Merkez Bankası'nın politika faiz kararının yükseltilmesi ve ardından bankaların peş peşe kredi faizlerini artırması, kredi çekmeyi düşünen milyonlarca kişiyi etkileyecek önemli bir gelişme olarak karşımıza çıkıyor. İhtiyaç, konut ve taşıt kredisi almak isteyenlere kötü haberler gelmeye başladı.

Merkez Bankası tarafından yapılan açıklamadan sonra bankalar, kredi faiz oranlarını artırmaya başladı. İhtiyaç, konut ve taşıt kredileri alanları ilgilendiren son durum merak konusu haline geldi.

İşte kredi türlerine göre faiz artışları:

  1. İhtiyaç Kredileri: İhtiyaç kredisi faiz oranları %30'dan %60'a çıktı.

    İmamoğlu ve Yavaş Bu Kez Rakip! Belediyeler Birliği'nde Başkanlık Krizi Çıkar Mı? İmamoğlu ve Yavaş Bu Kez Rakip! Belediyeler Birliği'nde Başkanlık Krizi Çıkar Mı?
  2. Taşıt Kredileri: Taşıt kredisi faiz oranları %20'lerden %46'ya yükseldi.

  3. Konut Kredileri: Konut kredisi faiz oranları %16'dan %38'e çıktı.

  4. Ticari Krediler: Ticari kredi faiz oranları %14'ten %40'a yükseldi.

Bu yükselişler, Merkez Bankası'nın ardışık faiz artırım kararlarının ardından geldi. Geçtiğimiz hafta, kredi faiz oranları 7 puan daha artış göstererek %59,71'e yükseldi.

Konut kredileri için de durum benzer. 24 Ağustos'ta BDDK tarafından atılan sıkılaştırma adımları sonucunda, ikinci ev almak isteyenler için krediler daraltıldı.

Kredi çekmeyi düşünenler için kötü haberler gelmeye devam ediyor. İhtiyaç kredilerindeki faiz oranları son iki haftada %13'lük bir artış göstererek %60'a ulaştı. Bu yükseliş, 14 Mayıs seçimlerinden sonra faizlerin hızla artış göstermesiyle birleşti.