İlaç sektöründe yaşanan ekonomik krizin etkileri derinleşirken, İsviçre merkezli Novartis firması, Türkiye pazarında kritik öneme sahip 14 ilacın satışını durdurma kararı aldı. Kararın, döviz kurlarındaki dalgalanmaların getirdiği ekonomik zorluklar nedeniyle alındığı da açıklandı. Novartis'in durdurduğu ilaçlar arasında KOAH, epilepsi, alzheimer, migren ve göz hastalıkları için kullanılan önemli ilaçlar bulunuyor.

Novartis Türkiye'den Resmi Açıklama

Novartis İlaç Türkiye İletişim ve Hasta İlişkileri Direktörü Nilüfer Gürpınar Güner, konuyla ilgili basına yaptığı açıklamada, firmanın Exelon, Trileptal ve Desferal gibi ürünlerinde yaşanan sıkıntıları dile getirdi. Gürpınar Güner, ekonomik koşullar ve kur farkları nedeniyle bu ürünlerin bazı formlarının piyasada bulunamayacağını ifade etti. Ayrıca, firmasının alınan kararda alternatif tedavi yöntemlerinin varlığını ve ürünlerin farklı formlarının erişilebilirliğini göz önünde bulundurduğunu belirtti.

Üniversitelere yeni lisans ve ön lisans programları geliyor Üniversitelere yeni lisans ve ön lisans programları geliyor

Eczacılar Odası Başkanı'ndan Ciddi Uyarı: İlaç Krizi Büyüyor

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Şeker Pınar Özcan, Novartis'in satışını durdurduğu ilaçlar arasında Türkiye'de eşdeğeri olmayan ilaçların da olduğuna dikkat çekerek, hastalar için ciddi risklerin ortaya çıkabileceğini dile getirdi. Özcan, ilaç sektöründeki krizin büyüdüğünü ve eczacıların bu ilaçlara zorlukla ulaşabildiğini belirtti. Ayrıca, ilaç firmalarının ödeme vadelerini kısaltmaya başlamasının eczaneler üzerindeki baskıyı artıracağını ve bu durumun krizi daha da derinleştireceğini sözlerine ekledi.