Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin ekonomik hedeflerine odaklanan Orta Vadeli Program'ın ana hedefinin fiyat istikrarı olduğunu vurguladı. Konuşmasında, fiyat istikrarının olmamasının nitelikli, sürdürülebilir ve rekabetçi bir sanayi için temel bir unsur olduğunu belirtti.

Akaryakıtta yeni dönem: Artık tek fiyat olacak Akaryakıtta yeni dönem: Artık tek fiyat olacak

Bakan Şimşek, dezenflasyon programını basit bir şekilde tanımlayarak, düşük enflasyonun yüksek büyüme için elzem olduğunu ifade etti. Bu bağlamda, diğer ülkelerin benzer başarılarına atıfta bulunarak Türkiye'nin de benzer bir yaklaşım benimsediğini açıkladı. Parasal sıkılaşma ve büyüme ile enflasyon arasında gerilim olmadığını belirterek kısa vadeli bir durumdan ziyade kalıcı bir çözüm hedeflendiğini vurguladı.

Mali disiplini vurgulayan Şimşek, bütçe açığının kontrol altında tutulmasının dezenflasyonu destekleyeceğini ve bu disiplinin vergi tabanını genişletmek, yapısal dönüşümlere kaynak ayırmak gibi ekonomik hedefleri destekleyeceğini ifade etti. Ayrıca, mali disiplinin afet riskini azaltmak, finansmana erişimi artırmak ve sürdürülebilir iç borcu sağlamak için önemli olduğunu belirtti.

Bakan Şimşek, verginin tabanını büyütme amacında olduklarını ve buna yönelik çalışmaların devam ettiğini paylaştı. Ayrıca, bütçe açığındaki artışın depremden kaynaklandığını belirterek, 2024'te Orta Vadeli Program'de öngörülen bütçe açığı hedefinin altında bir açıkla kapatma çabasında olduklarını ifade etti. Gelecek yıllarda toplam açığı düşürmeyi planladıklarını da ekledi.