Çevre Bakanlığı'nın görüşe açtığı taslak kapsamında Sıfır Atık Yönetmeliği'nin Türkiye Çevre Ajansı ile uyumu için bir dizi değişiklikler yapılması öngörüldü. Buna göre yeni dönemde zincir marketler ile 400 metrekare ve üzeri kapalı alana sahip satış noktaları, tüketiciler tarafından getirilen tehlikesiz nitelikteki kâğıt, cam, metal, plastik ile pil, elektrikli küçük ev aletlerinin ayrı olarak biriktirilmesi için rahatlıkla görülebilecek ve erişilebilecek yerlerde toplama noktaları oluşturmakla yükümlü olacak. Sıfır atık yönetim sistemi kapsamında biriktirilen atıklar, bakanlıktan çevre lisansı almış atık işleme tesislerinde işlenecek.


GÜMÜŞ, ALTIN, PLATİN KATEGORİLERİNE AYRILACAKLAR

Temel seviyede sıfır atık belgesine sahip yerlerden il belediyeleri ve nüfusu elli binin üzerindeki ilçe belediyeleri, OSB'ler, alışveriş merkezleri, havalimanları, tren ve otobüs terminalleri, limanlar, 50 oda ve üstü konaklama kapasiteli işletmeler ile üniversiteler gümüş, altın veya platin sıfır atık belgesini almakla yükümlü olacak.

Yükümlülüğü bulunan söz konusu yerler, temel seviyedeki sıfır atık belgesinin alınmasını takip eden on iki aylık süre sonunda gümüş, altın veya platin sıfır atık belgesi için müracaat edecekler. Temel seviyede sıfır atık belgesine sahip diğer yerler ise talep etmeleri halinde gümüş, altın ve platin sıfır atık belgesi için başvuruda bulunabilecekler.

Gümüş, altın, platin seviyelerindeki sıfır atık belgesi için söz konusu yerler temel seviyedeki sıfır atık belgesinin alınmasını takip eden 12 aylık sürenin tamamlanmasının ardından 30 gün içerisinde bir yıllık çalışmaya ilişkin puanlama kriterlerine esas bilgi ve belgeleri sıfır atık bilgi sistemine yükleyerek müracaat etmek zorunda olacak.


TOPLANAN ATIKLAR YILLIK OLARAK BİLDİRİLECEK

İşletmeler toplanan tüm atıklara ilişkin bilgileri her yıl ocak ayında olmak üzere yılda bir kez sıfır atık bilgi sistemi üzerinden bakanlığa bildirecek. Bakanlık ise oluşan ve ayrı biriktirilen tüm atıklara ilişkin veriler ile bu atıkların teslim edildiği yerlere ilişkin bilgileri Türkiye Çevre Ajansı'na bildirecek. Ayrıca sıfır atık yönetim sistemi kapsamında yerleştirilen biriktirme ekipmanlarında ve taşıma araçlarında sıfır atık logosu kullanılacak.