Kamudanhaber- Özel Haber

Okul Öncesi Eğitim Kurumlarının yeniden eğitim öğretime açılmasıyla ilgili Milli Eğitim Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı illere genelge gönderdi . İki genelge birbiriyle çelişiyor. Valilikler hangi genelgeyi dikkate alacak ? Milli Eğitim Bakanlığı, İlköğretim Kurumlar yönetmeliğinin İlköğretim kurumları yönetmeliğinin 4. Maddesinin (l) fıkrasına istinaden ;


“ Okul öncesi eğitim kurumu: Okul öncesi eğitim çağı çocuklarına eğitim veren anaokulu, ana sınıfı ile uygulama sınıfını,” illere yeni bir genelge göndererek kafa karışıklığını gidermelidir .

Millî Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü’nün 15.12.2020 tarih ve 28219185-101.01.02-E. 18090957 sayılı “Okul Öncesi Eğitim Kurumlarında Yüz Yüze Eğitim” konulu Bakan Ziya Selçuk imzalı genelgesinde:

“Covid-19 salgınının etkilerinin azaltılması ve halk sağlının korunması kapsamında alınan tedbirler, Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu tavsiyeleri doğrultusunda 14 Aralık 2020 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısında yeniden değerlendirilmiş ve ana sınıfları hariç kamuya ait okul öncesi eğitim kuramlarında yüz yüze eğitime başlanabileceği kararı alınmıştır. Bu karar doğrultusunda;

• Özel Öğretim Kurumlan Genel Müdürlüğüne bağlı okul öncesi eğitim kurumlarında yüz yüze eğitim gerçekleştirilebilecektir.

• Velilerin talebine bağlı olarak ilgili il/ilçe millî eğitim müdürlüklerinin kararı doğrultusunda resmî anaokulları, özel eğitim anaokulları ve uygulama sınıflarında yüz yüze eğitime geçilebilecektir.” denilmektedir.

İçişleri Bakanlığı’nın 15.12.2020 tarih ve E-89780865-153-20856 sayılı, “Covid19 Ek Önlemler” konulu genelgesinde ise:

“… III-30.11.2020 tarih ve 20077 sayılı Genelgeye Eklenecek Hususlar; 30.11.2020 tarih ve 20077 sayılı Genelge’nin 9 uncu maddesi ile yeni bir karar alınıncaya kadar faaliyetlerine ara verilen ana sınıfları ile ilgili uygulamanın devamının sağlanması, tam gün hizmet veren resmi ve özel tüm anaokullarının ise 15.12.2020 tarihinden itibaren yüz yüze eğitime geçebilmeleri, ..hususlarının eklenmesi, Gerektiği değerlendirilmektedir.” denilmekte…

Millî Eğitim Bakanlığının Genelgesinde, ‘Özel Öğretim Kurumlan Genel Müdürlüğüne bağlı okul öncesi eğitim kurumlarında yüz yüze eğitim gerçekleştirilebilecektir’ denilirken okul öncesi eğitim kurumu kavramı ile “Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği”nin 4. Maddesinde geçen tanımlar kastedilmektedir.

Söz konusu, Millî Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliğinin 4. Maddesi, bu yönetmelikte geçen tanımları içerir. Bu maddeye göre;

“MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;

l) Okul öncesi eğitim kurumu: Okul öncesi eğitim çağı çocuklarına eğitim veren anaokulu, ana sınıfı ile uygulama sınıfını,” içerir tanımından anlaşılacağı üzere; okul öncesi kurumu ifadesi, eğitim çağı çocuklarına eğitim veren hem anaokullarını hem de ana sınıfı ile uygulama sınıflarını kapsamaktadır.

İçişleri Bakanlığı’nın Genelgesi’nde yer alan: “… yeni bir karar alınıncaya kadar faaliyetlerine ara verilen ana sınıfları ile ilgili uygulamanın devamının sağlanması, tam gün hizmet veren resmi ve özel tüm anaokullarının ise 15.12.2020 tarihinden itibaren yüz yüze eğitime geçebilmeleri” ifadesi ise sanki özel okulların anasınıfları kapsam dışıymış algısı oluşturmakta ve kafa karışıklığına yol açmaktadır.

Bu durum, iki bakanlığın genelgelerinin çeliştiği yorumuna yol açmakta; valilikler hangi genelgeyi dikkate almaları gerektiği konusunda çelişkiye düşmekteler.

Bu çelişkinin ivedilikle ortadan kaldırılması gerekmektedir.

YASAL UYARI: Yayınlanan haberin tüm hakları MYZ DİJİTAL MEDYA Grubu'na aittir. Kaynak gösterilse dahi haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.