Ortaöğretim öğrencilerine yönelik yapılan araştırma sonuçlarına göre, liseliler, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından hazırlanan ‘2023 Eğitim Vizyonu’ kapsamında en çok ‘zorunlu ders saatlerinin azaltılması’nı bekliyor.

Ankara'daki Çubuk Yıldırım Beyazıt Anadolu Lisesi öncülüğünde Anadolu, fen, mesleki ve teknik Anadolu liselerinden toplam 1000 öğrencinin katılımıyla yapılan araştırma, liselilerin ‘2023 Eğitim Vizyonu’ kapsamında hayata geçirilmesini beklediği uygulamalarla ilgili dikkat çekici sonuçları ortaya koydu. ‘2023 Eğitim Vizyonu’ hakkında seminerlerin düzenlenmesinin ardından öğrencilerin görüşlerinin alınması amacıyla okullarda toplantı ve anket çalışmaları yapıldı. Böylece öğrenciler, eğitim vizyonundaki maddeler hakkında sözlü ve yazılı olarak görüşlerini sunma imkânı buldu.

YÜZDE 68’İ AYNI CEVABI VERDİ
Araştırmada öğrencilere yöneltilen ‘2023 Eğitim Vizyonu'nda ilk önce hayata geçirilmesini istediğiniz madde nedir?’ sorusuna, liselilerin yüzde 68'i ‘zorunlu ders saatlerinin azaltılması’ yanıtını verdi. Bunu, ‘ilgi, yetenek ve mizaca göre seçmeli ders yapısının oluşturulması’, ‘bilimsel yöntemlere başvurularak kariyer yönlendirilmesinin yapılması’, ‘haftalık ders çizelgesinde yer alan ders çeşitliliğinin azaltılması ve derslerin yükseköğretimle uyumlu hale getirilmesi’ izledi. Öğrencilerin büyük çoğunluğu, ders çeşitliliği ve saatlerinin fazla olması sebebiyle sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlere vakit ayıramadığını belirtti.