Kamudanhaber - Özel Haber

Dün, sitemizde yayınlanan ‘’Boş Cüzdan’’ isimli haberimizde son zamanlarda gündem olan sendika yöneticilerinin aldıkları maaşları ve lüks sendika araçlarını gündeme taşımıştık. 

Haberimizde, kamuoyunda bu konuda oluşan bilgi kirliliğini ortadan kaldırmayı, şeffaflığı sağlamayı ve sendikalara olan güven kaybını önlemeyi amaçladık. Bu amacı gerçekleştirmeye yönelik olarak da tüm sendika yöneticilerini Eylül 2019 maaş bordrolarını açıklamaya davet ettik. Oldukça ilgi gören bu haberimizin yayınlanmasından hemen sonra Eğitim-Sen Genel Başkanı Sayın Feray Aytekin Aydoğan, Eylül 2019 maaş bordosunun fotografını sitemize gönderdi. 

Bununla da yetinmeyen Feray Aytekin Aydoğan, kişisel tweeter hesabından da bordrosunun fotoğrafını yayınlayarak bir açıklama yaptı. 

Feray Aytekin Aydoğan : Vazgeçilmez ilkemizdir!
‘’Eğitim Sen tüzüğü madde 59: Görevleri süresince aylık ve öteki özlük haklarını, bulundukları kadro ve derecenin hak ettikleri toplamını geçmeyecek şekilde sendikadan alırlar. Huzur aidatı’’ vb isimler altında hiçbir ayrımcı uygulamayı kabul etmeyiz.’’ Açıklamasını yaptı. 

Eğitim-Sen tüzüğünün 59. Maddesini incelediğimizde: 
‘’Organlara Seçilenlerin Güvenceleri 
Madde 59 – Sendika Merkez, şube ve şubelere bağlı birimlerin organlarına seçilip, Genel Kurulca işini bırakıp seçildiği organda profesyonel yönetici olarak çalışmalarına karar verilenlerden, aylık ve özlük hakları işverence ödenmeyenler, bu görevleri süresince aylık ve öteki özlük haklarını, bulundukları kadro ve derecenin hak ettikleri toplamını geçmeyecek şekilde sendikadan alırlar. 

Her kademedeki yöneticiler, aynı organa üst üste iki dönemden (Olağan Genel Kurul) fazla seçilemezler. İşyeri temsilcileri bu hükmün dışındadır.’’ Hükmüyle karşılaştık. 

Eğitim-Sen tüzüğünün 35. Maddesinde de:
‘’Yöneticilerde Aranacak Koşullar 
Madde 35 – Sendika Yöneticisi olmak için üye olmaktan başka bir koşul aranmaz. Genel Merkez yöneticileriyle, şube mali sekreterlik görevine seçilenler, seçildikleri tarihten itibaren en geç bir ay içerisinde mal beyanında bulunurlar.’’ Hükmüyle karşılaştık. 
Bu maddeleri burada yazmayı borç bildik. Çünkü; bu maddelere diğer sendikaların tüzüğünde bu kadar net ifadelerle rastlayamadık. Sendika yöneticilerinin maaşları konusunda kesin ifadelerle net bir açıklama yapılması yerine bir sürü katsayı ve göstergelerle karşılaştık. Sendikalar, yöneticilerinin aldıkları maaşları tüzükte detaylı açıklamaktan ziyade kimselerin göremediği mali yönetmelikler ve mali yönergelerin satırları arasında saklamayı tercih ediyorlar gibi…

Feray Aytekin Aydoğan, tamı tamına 4.206,77 TL (Dört Bin İki Yüz Altı Lira, Yetmiş Yedi Krş) maaş aldığını ve huzur aidatı vb adlar altında başka bir ödeme almadığını açıkladı. 

Feray Hanımın açıkladığı bu rakamın kimi sendikaların il/şube başkan maaşlarının neredeyse 3’te biri kadar olduğunu biliyoruz. 

Feray Aytekin Aydoğan’ı duyarlılığından, Eğitim-Sen’i bu konuda ki ilkesel yaklaşımından ötürü tebrik ediyoruz.

Sendika temsilcileri temsil ettikleri kitleden ayrı imtiyazlı bir ’’sendikacılar sınıfı’’ oluşturmamalıdır. 

Neredeyse en küçüğü genel müdür maaşı + huzur hakkı vs alan çok değerli sendikacılar özel sektörde iş arasalar piyasa değerleri kaç TL olur acaba? 

Makam aracı olarak yerli otomobiller dururken neden illa yabancı lüks araçlar tercih edilir? 

Yerlilik ve millilik ruhu bu mudur?

Sendikacıların bu imtiyazlarına siyaset ve bürokrasi neden göz yumar?

Sendikal siyaset, tabanın gazını alıp toplumsal muhalefeti konsolide etmenin imtiyazını mı yaşıyor?

Sahi bu sendikacılar, özellikle de şube başkanları, ilçe başkanları, yönetim kurulları, kadın teşkilatları kurum amiri ziyaret edip plaket vermenin dışında ne işe yararlar? Birde istişare toplantısı adı altında lüks mekanlarda yemek yemenin?

Dünkü yazımızda da açıkladığımız gibi Eylül 2019 bordrosunu gönderme cesaretini gösterebilen tüm genel başkan, genel başkan yardımcısı ve il/şube başkanlarının bordrolarını buradan yayınlama sözü veriyoruz.

Biz sendika genel başkanlarının aldıkları maaşı net olarak biliyoruz.

Bu konuda kendileri açıklama yapmadıkları için bir süre daha yayınlamayı düşünmüyoruz.

Aldıkları maaşların Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve Bakan maaşlarından fazla olduğunu biliyoruz .