Kamudanhaber- Özel haber

6 Temmuz 2019 Cumartesi Tarihli ve 30823 Sayılı Resmî Gazetede yayımlanan ‘Bilgi ve İletişim Güvenliği Tedbirleri’ Konulu 2019/12 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’nin bazı maddeleri aşağıdaki şekildedir:

5. Sosyal medya üzerinden gizlilik dereceli veri paylaşımı ve haberleşme yapılmayacaktır.

6. Sosyal medya ve haberleşme uygulamalarına ait yerli uygulamaların kullanımı tercih edilecektir.

19. Kurumsal olmayan şahsi e-posta adreslerinden kurumsal iletişim yapılmayacak, kurumsal e-postalar şahsi amaçlarla (özel iletişim, kişisel sosyal medya hesapları vb.) kullanılmayacaktır.

10 Temmuz 2020 Tarihli, “Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ‘Bilgi ve İletişim Güvenliği Rehberi”nin 4.2.1. Genel Güvenlik Tedbirleri Başlıklı Mesajlaşma Uygulaması Seçimi 4.2.1.1 alt başlığında:

“Kurumsal haberleşme amacıyla sunucuları kurum kontrolünde olan mesajlaşma uygulamaları kullanılmalıdır. Kurumun kendine ait bir haberleşme uygulaması yoksa mesajlaşma amacıyla sunucuları yurt içinde bulunan yerli ve milli uygulamalar tercih edilmelidir.”

4.2.2.2: “Mesajlaşma uygulamasının iletim katmanı güvenliği, bilinen zafiyetleri olmayan, güncel bir SSL/TLS sürümü ile sağlanmalıdır.” uyarıları yer aldığı tam 237 sayfalık bir rehber yayınlandı.

Ama gel gör ki Millî Eğitim Bakanlığı’nda ne il millî eğitim müdürleri ne ilçe millî eğitim müdürleri ne okul/kurum müdürleri hiç kimse bu genelgeyi dikkate almamaktadır. Sanki beyefendiler, bu devletin memuru değillermiş, bu genelge de onları bağlamıyormuş gibi whatsapp, telegram gibi uygulamalardan gruplar oluşturmaya ve yasal olmadığı halde bu mesajlaşma uygulamalarından gayri yasal olarak talimat yağdırmaya devam etmektedirler. Sonra da astlarından ve vatandaştan yasalara uymasını beklemektedirler. Beyler, talimat yağdırdığınız platformlarda; bu platformlardan yağdırdığınız talimatlarda tartışmalıdır. Kişisel olarak bu uygulamaları kullanabilirsiniz. Ama devlet işleri için kullanamazsınız/kullanmamalısınız. Gecenin on ikisinde whatsapp’tan talimat vermenizi yazma gereği bile duymuyoruz….

YASAL UYARI: Yayınlanan haberin tüm hakları MYZ DİJİTAL MEDYA Grubu'na aittir. Kaynak gösterilse dahi haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.