Yılın son günlerinde altın piyasasında yaşanan hareketlilik devam ediyor. 2023 yılını rekor seviyede kapatmaya hazırlanan gram altın, 1974 liraya kadar yükselerek tarihi bir zirve yaşadı. Bu sabah saatlerinde ise 1961 lira seviyesinde işlem görüyor. Gram altın, bu yıl içinde yüzde 78'den fazla değer kazandı.

Altın fiyatlarındaki yükseliş, çeyrek altının 3 bin 304 lira, Cumhuriyet altınının ise 13 bin 595 lira seviyesinden satılmasına neden oldu. Altının ons fiyatı ise 2 bin 68 dolar seviyesinde işlem görüyor.

Mehmet Şimşek: Enflasyon Mayıs Ayında Zirve Yapacak, Ardından Hızla Düşecek Mehmet Şimşek: Enflasyon Mayıs Ayında Zirve Yapacak, Ardından Hızla Düşecek

FED ETKİSİ

Analistler, Noel tatili dönüşü yatırımcıların temkinli davrandığını belirtiyor. ABD Merkez Bankası'nın (Fed) faiz indirimlerine ilişkin beklentilerin güçlü kalmasının varlık fiyatlarını etkilediğine dikkat çekiliyor. Fed'in enflasyon mücadelesinin sonuna yaklaşıldığına işaret eden para piyasaları, bu durumun pay piyasalarında ve tahvil piyasalarında alış ağırlıklı bir seyri desteklediğini gösteriyor.

DOLARDA HAREKETLİLİK SÜRÜYOR

Dolardaki yıl sonu hareketliliği de devam ediyor. İstanbul serbest piyasada dolar 29,50 liradan, euro ise 32,66 liradan işlem görüyor. Doların yükseliş trendinde olduğu ve dün 29,41 liradan güne başladığı belirtiliyor.

Asgari Ücret Açıklaması ve Ekonomik Gelişmeler

Asgari ücretin 17 bin 2 TL olarak açıklanması, ekonomistler arasında değerlendirmelere neden oldu. Açıklanan rakamın, enflasyon karşısında alım gücünü Mayıs ayına kadar koruyabileceği ancak artan enflasyonla birlikte bu rakamın açlık sınırının altına düşeceği öngörülüyor. Eski Merkez Bankası Başekonomisti Ali Hakan Kara, "Asgari ücret yüzde 49 artışla 17.002 TL oldu. Şu an için geçmiş enflasyonu telafi etse de Mayıs ayından itibaren maalesef açlık sınırının tekrar altına düşecek." değerlendirmesinde bulundu.

Kur Korumalı Mevduat'tan Çıkış Hız Kazanıyor

Kur Korumalı Mevduat'tan (KKM) çıkışların hız kazandığı belirtiliyor. 15 Aralık'ta biten haftada yüzde 0,7 olan KKM hesaplarının azalış hızının, 22 Aralık'ta yüzde 1,1'e yükseldiği ifade ediliyor. 22 Aralık ile biten haftada KKM hesaplarından 30 milyar TL çıkış gerçekleşti.

TCMB Rezervleri Rekor Kırıyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın rezervleri, mayıs sonundan bu yana 47 milyar dolar artarak 145,5 milyar dolara yükseldi. Bu, tüm zamanların en yüksek rezerv seviyesi olarak kaydedildi.

Moody's ve Dolar Değer Kaybı

Moody's'in Türkiye değerlendirmesinde asgari ücretin Türkiye'nin notunu artırabileceği açıklaması yapılmıştı. Dolar ise küresel para birimleri karşısında 2020'den beri en kötü yılını geçiriyor. Yeni yıla 101,595'te başlayan Dolar Endeksi bugün 100,900'den başladı. 2022 yılında 111'e kadar yükselen endeks, bu yıl en yüksek seviyesi olan 106'ya kadar çıktı, ancak bu seviyelerde kalıcı olamayarak yeniden geriledi. Dolar, Euro karşısında 2023 yılında yüzde 5,36 değer kaybetti.