Normal aktivite için her insan için sağlıklı tam uyku gereklidir, birçok insan uykusuzluktan veya aşırı uykudan muzdariptir. Fazla uyku, insan hayatı için uykusuzluktan daha az tehlikeli değildir. Gündüz uykusuna (narkolepsi), aşırı kilolu olma, uyku apnesi, bazı ilaçlar neden olabilir ve baş ağrısına neden olabilir ve hormon üretimini etkileyebilir.

AŞIRI UYUMANIN VÜCUT ÜZERİNDEKİ 5 ETKİSİ
Fazla uyumak başta bel ağrısı olmak üzere birçok olumsuz etkiye neden olur. Ayrıca inme , diyabet ve depresyon için bir risk faktörüdür.

Uzun bir uykuya rağmen, bir kişi yorgun ve bitkin uyanır, artan sinirlilik, enerji eksikliği, iştahsızlık ve hafıza kaybından muzdariptir.

Uyku sırasında beyin, gün içinde alınan bilgileri işlemeye devam eder, böylece kişi dinlenmiş ve gençleşmiş olarak uyanır. Bu zamanı alamayan vücut, ek uyarım gerektiren stresli bir çalışma moduna geçer ve çalışma haftasının sonunda “yürüyen bir at” gibi hisseder. Hafta sonları fazla uyumak durumu daha da kötüleştirerek bir kısır döngüyü tamamlar.

YETERİNCE UYUMAK İÇİN NE KADAR UYKUYA İHTİYACINIZ VAR?
Bir yetişkinin gücü tam olarak geri kazanması için en az 6 ve tercihen 8 saat gerekir, ancak bu rakamlar belirli bir kişinin durumuna ve kişisel ihtiyaçlarına bağlı olarak 9 saat kesintisiz uykuya kadar değişebilir.

Uyku ihtiyacınızın mükemmel göstergesi, gün boyunca nasıl hissettiğinizdir. Sürekli uykunuz geliyorsa, düşüncelerinizi toplayamıyor ve işlerinizle iyi başa çıkamıyorsanız, o zaman uyku bozukluğunuz var demektir.

SABAH UYANMAK İÇİN NE YAPMALISINIZ?
Bu durumun kronikleşmesini ve doktora görünmemek için şunları yapmalısınız:


• Yatmak ve sabah kalkmak için bir program belirleyin ve buna bağlı kalın

• Alarmı kol uzunluğundan daha uzağa kurun, böylece kalkmak ve kapatmak zorunda kalırsınız

• Vücudun doğal bir şekilde uyanması için derin ve hafif uyku evrelerini gözlemleyin

• Eğer uyuşukluk ilaçtan kaynaklanıyorsa, reçete yazan hekime başvurun.