Kara yolunda canlı yayın yaparken kamyon çarptı, hastanede hayatını kaybetti Kara yolunda canlı yayın yaparken kamyon çarptı, hastanede hayatını kaybetti

Facebook ve Instagram, 31 Mart'taki Mahalli İdareler Genel Seçimleri sırasında usulsüz müdahaleleri önlemek için önlemler aldı. Meta Türkiye ve Azerbaycan Kamu Politikaları Müdürü Sezen Yeşil, bu önlemler hakkında detaylı bilgi verdi. Yeşil, seçim sürecinde usulsüz müdahaleleri engellemek amacıyla özel olarak uzmanlaşmış ekiplerin oluşturulduğunu açıkladı. Bu ekipler, yapay zeka ve dijital tekniklerle manipülasyonla mücadele çabalarını artırmak için çalışılacak.

Sezen Yeşil, özellikle sosyal meseleler, seçimler veya siyasetle ilgili reklamlarda gerçekçi görsel veya video içeren reklamların yayınlanması durumunda, reklam verenlerin bunu açıklamaları gerektiğini vurguladı. Bu açıklamaların Meta tarafından reklama eklenerek, kullanıcıların doğru bilgiye erişmesine yardımcı olunuyor. Ayrıca, asılsız reklamları incelemek için bir teyit ağıyla çalıştıklarını ve içerik ihlallerini tespit ederek kaldırdıklarını belirtti.

Yeşil ayrıca, Türkiye'de dijital medya okuryazarlığını artırmaya yönelik çalışmaları desteklediklerini ve doğru bilgiye ulaşma kampanyaları düzenlediklerini ifade etti. Özellikle, Dogrula.org ekibiyle başlattıkları "#GerçeğiKeşfet Reels" kampanyasının doğru bilgiye erişmeyi eğlenceli hale getirdiğini aktardı.

Meta'nın seçimlere yönelik politikalarında sürekli güncellemeler yaptığını ve proaktif tehdit tespitlerinde bulunduğunu belirten Yeşil, seçimlere müdahaleyi önlemek için özel uzman ekipler kurduklarını ve koordineli kötüye kullanımı engellemek için çeşitli önlemler aldıklarını söyledi. Facebook ve Instagram'da, seçimlere müdahale riski taşıyan içeriklere karşı sıkı önlemler alındığını vurguladı.

Son olarak, Yeşil, WhatsApp üzerinden yanlış bilgilerin bildirilebileceğini ve bu bilgilerin güvenilir doğruluk kontrol kuruluşlarına iletilerek doğruluk kontrolü yapıldığını açıkladı. Türkiye'de de bu hizmeti sunan iki kuruluş bulunduğunu belirtti. Bu önlemler sayesinde, seçimlere müdahale edilmesinin önüne geçilmesi ve kullanıcıların doğru bilgiye erişiminin sağlanması hedeflenmektedir.