Yasa taslağını hazırlayan Bambang Wuryanto, tasarının önümüzdeki hafta içerisinde yürürlüğe gireceğini söyledi. Yasanın içeriği hakkında açıklama yapan Wuryanto, Yasaya sadece Endonezya vatandaşlarının değil çeşitli amaçlarla ülkede bulunan insanların da uyması gerekeceğini dile getirdi.

Yasada ön görülen cezanın verilebilmesi için taraflarından birisinin şikayetçi olma şartı olacağıda edinilen bilgiler arasında.

Reuters’ın haberine göre:

DAHA ÖNCE PROTESTO EDİLMİŞTİ
Reuters’a göre bu yasanın turizm ve yatırıma zarar vereceğini söyleyen iş çevreleri endişelerini açıkladı. 2019’da da benzer bir yasa tasarısı hazırlanmış fakat ülke genelinde 10 binlerce kişinin katıldığı protestolar sonrasında vazgeçilmişti. Ülke genelinde öğrenciler başta olmak üzere çok sayıda kişi sokağa çıkmış ve başkent Cakarta’da polisle göstericiler çatışmıştı.

BENZER CEZALAR VERİLDİ
Nüfusunun çoğunluğu Müslüman olan Endonezya’da benzer katı yasalar belli bölgelerde uygulanıyor. Aceh’te şeriat yasaları kumar, içki ve farklı cinsiyetlerin bir arada bulunmasını yasaklıyor.

2021’deki bir olayda, cinsel ilişkiye giren iki erkek komşuları tarafından polise şikayet edilmiş, 77’şer kırbaç darbesiyle cezalandırılmıştı. Aynı gün bir kadın ve bir erkeğe de, birbirlerine izin verilenden daha yakın bulundukları için 20 kırbaç cezasına çarptırılmış, iki erkek de sarhoş oldukları için 40’ar kırbaçla cezalandırılmıştı.