Tüketici tercihi iki uca yöneldi
Aile yapısındaki değişim, tek ebeveynli hanelerin artışı ve farklı yaşam biçimleri, alışveriş alışkanlıklarını da etkiledi. Tüketiciler artık ürünlerde “erişilebilir lüks” ve “akıllı değer” kavramlarıyla hareket ediyor. Kalite ve verimlilik ön planda tutulurken, ödemeden bağımsız “Verdiğim paraya değer mi?” sorusu daha fazla sorulmaya başlandı.
Beyaz eşyada büyük ve küçük revaçta
Vestel Pazarlama Genel Müdürü Duygu Badem Uylukçuoğlu, IFA fuarı sonrasında yaptığı değerlendirmede tüketicinin ürünlerde uçlara yöneldiğini açıkladı. Uylukçuoğlu, “720 litre ve 640 litrelik en büyük buzdolaplarını satıyoruz. Aynı zamanda 350 litrelik retro modeller de yoğun ilgi görüyor” dedi. Çamaşır makinelerinde de benzer durumun yaşandığını, 14 kiloluk makinelerle birlikte 7-8 kiloluk modellere de talep olduğunu belirtti.
Kullanım döngüsü hızlandı
Eskiden beyaz eşyalarda değişim süresi 10 yılı aşarken bugün buzdolaplarında 7 yıla, televizyonlarda 5 yıla kadar indi. Uylukçuoğlu, çamaşır makinelerinin artık haftada ortalama 6 gün çalıştığını, bu yoğun kullanımın ürün ömrünü kısalttığını söyledi.
Küçük ev aletlerinde online satış önde
Türkiye’de küçük ev aletleri pazarının yüzde 50’si online satışlardan geçiyor. Bu oran birçok Avrupa ülkesinin üzerine çıktı. Uylukçuoğlu, pazarın dijitalleşme ile büyüdüğünü vurgulayarak, “Eskiden evde tek süpürge vardı, şimdi robot süpürge, el tipi, şarjlı derken 4 farklı süpürge kullanılıyor” dedi.
“Low brand” eğilimi de var
Uylukçuoğlu, yüksek segment ürünlere yönelimin yanında, ekonomik sebeplerle daha uygun fiyatlı ürünlere talebin de sürdüğünü belirtti. Bu durumun sadece Türkiye’de değil Avrupa’da da görüldüğünü ifade etti.




