Evi, iş yeri, arsa ya da aracı olan vatandaşlar için önemli bir uyarı: Emlak Vergisi ve Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV) ödemeleri için son tarih 30 Kasım. Ödemelerin bu tarihe kadar yapılmaması durumunda ise ceza işlemeye başlayacak. İşte detaylar...

Emlak Vergisi ve ek MTV ödemeleri için kasım ayının sonuna yaklaşılırken, mükelleflere hatırlatma yapılıyor. Özellikle araç sahiplerinin, ek MTV ödemelerini 30 Kasım 2023 tarihine kadar gerçekleştirmeleri gerekiyor. Bu tarihe kadar ödeme yapmayanlar, faiz işlemeye başlayacak ve cezalı duruma düşebilecek.

Emlak Vergisi ise her yıl mayıs ve kasım aylarında olmak üzere iki kez ödeniyor. Bu kapsamda, taşınmazı bulunan her yurttaşın emlak vergisi ödeme yükümlülüğü bulunuyor. Son ödeme tarihi 30 Kasım 2023 olarak belirlendi.

MTV ve Emlak Vergisi Ödemeleri Nasıl Yapılacak?

Araç sahipleri, ek MTV ödemelerini "İnteraktif Vergi Dairesi" ve "Dijital Ödeme Noktası" üzerinden gerçekleştirebilirler. Bu platformlarda, plaka, TC Kimlik Numarası, Tescil Tarihi veya Sahiplik Belge Tarihi gibi bilgilerle borç sorgulama ve ödeme işlemleri yapılabiliyor.

Emlak Vergisi ödemeleri ise belediyeler aracılığıyla tahsil ediliyor. Birçok belediye internet üzerinden ödeme kabul ederken, bazıları için ise vergi ödemeleri e-Devlet üzerinden gerçekleştirilebiliyor. Zamanında ödenmeyen emlak vergileri için her ay ve kesir için yüzde 2,5 gecikme zammı uygulanmaktadır.

Özel Durumlar İçin Muafiyet İmkanları

Özellikle son dönemde Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) kapsamında emekli olan vatandaşlar için özel durumlar söz konusu. Brüt yüzölçümü 200 metrekareyi geçmeyen tek meskeni olan veya tek meskenin intifa hakkına sahip bulunan emekliler için emlak vergisi muafiyet hükümleri bulunuyor. Bu muafiyet, tek meskene hisse ile sahip olanların hisselerine ait kısım için de geçerli.

Bakan Tekin: "Mülakatla Alınacak Meslek Sadece Öğretmenlik Olmalı" Bakan Tekin: "Mülakatla Alınacak Meslek Sadece Öğretmenlik Olmalı"

Yeniden Değerleme Oranı ve 2024 Yılına Dair Bilgiler

Emlak vergisi ve çevre temizlik vergisi için 2024 yılında uygulanacak yeniden değerleme oranı yüzde 58,46 olarak belirlendi. 2024 yılına ait emlak vergisine esas değerler, yeniden değerleme nispetinin yarısı oranında yani yüzde 29,23 arttırılacak.