Kira kazancı olan ev sahipleri 1 Mart-1 Nisan (31 Mart'ın hafta sonuna rastlaması nedeniyle) tarihleri içerisinde beyannamelerini sunabilecekler.

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) paylaştığı bilgilerin değerlendirmesine göre, milyonlarca ev sahibini yakından etkileyecek olan kira beyanname verme aşaması dün başlamış oldu.


KİRACILARDA DA GEÇERLİ OLACAK
B yıl GİB, "kira bildirim formu" ile kiracıları da bu duruma ekledi. Kiracılar, eğer Dijital Vergi Dairesi'ne üyelerse kullanıcı bilgileri ve şifreleriyle sisteme giriş sağlayarak forma erişebiliyorlar, e-Devlet şifresi ile de istenilen bilgilere ulaşıyorlar.

Bu formülle mülk sahiplerinin beyan sağladığı kira kazançlarıyla kiracıların beyanlarını yan yana getirilmesi ve gözden geçirilmesi amaçlanıyor. Söz konusu çalışmayla vergi kayıp ve kaçaklara yçnelik tedbir alınılacağı dğerlendiriliyor. Kira beyannamesine ilişkin merak edilen soruların yanıtları ise şu şekilde:



Kira kazancı olane v sahipleri ne zaman beyanname sunabilecekler? 
Beyannameler, 1 Mart-1 Nisan (31 Mart'ın hafta sonuna denk gelmesi nedeniyle) tarihleri içerisinde sunulabilecek.

Kira beyanname formu nasıl tamamlanacak? 
Ev sahipleri, Gelir İdaresi Başkanlığ'ının "gib.gov.tr" internet adresi üzerinden "hazır beyanname sistemini" doldurabilecekler, Dijital Vergi Dairesi'nden hazır beyana erişim sağlayacaklar.

Beyanname sunulmaz ya da eksik beyan sunulursa cezası var mı? 
Elektronik ortamda gösterilmesi gerekli olan beyannamelerin süresinde sağlanmaması durumunda özel usulsüzlük cezası uygulanıyor. Ayrıca verginin süresinde tahakkuk edilmemesi durumunda verginin bir katı vergi ziyaı cezası kesilecek.

Dışişleri Bakanı Fidan: Türkiye, İsrail'e Açılan Soykırım Davasına Müdahil Olma Kararı Aldı Dışişleri Bakanı Fidan: Türkiye, İsrail'e Açılan Soykırım Davasına Müdahil Olma Kararı Aldı

İstisnadan kimler faydalanmayacak? 
Ticari, zirai veya mesleki gelirini beyan etmekte gerekli olanlar, yıllık 21 bin liranın üzerinde konut kira geliri olanlar, ayrı ayrı veya birlikte kazandığı ücret, menkul sermaye, gayrimenkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlarının gayri safi tutarları toplamı 2023 için belirlenen 550 bin lirayı aşanlar, kira gelirini süresinde beyan etmeyen veya eksik beyan edenler istisnadan faydalanamayacaklar.

Tahakkuk edilecek gelir vergisinin ödemesi nasılyapılacak? 
Dijital Vergi Dairesi'nden (dijital.gib.gov.tr) veya mobil uygulamadan 02.00- 23.45 saatlerinde anlaşmalı bankaların banka kartı/kredi kartı, banka hesabından havale aracılığıyla, yabancı ülkede faaliyet yürüten bankalara ait kartlar ile vergi tahsiline yetkili bankalar ile vergi dairesi vezneleri aracılığıyla ve PTT şubelerinden yatırılabiliyor.


Ödemelerde taksit fırsatı var mı? 
Tahakkuk eden vergilerin birinci taksiti damga vergisiyle 1 Nisan'a, ikinci taksiti ise 31 Temmuz'a kadar ödemesi sağlanabilecek.

Kimlerin beyanname doldurmak zorunda? 
2023'te konuttan yıllık 21 bin lira, iş yerinden 150 bin liranın üzerinde kira geliri elde eden gayrimenkul sahipleri gelir vergisi yatıracak.

Konut kira gelirlerinde istisna tutarı kaç oldu? 
2023 yılı içerisinde yıllık 21 bin lira ve altında mesken kira geliri elde edenler gelir vergisi yatırmayacak. 2024 yılı için ise gelir vergisi istisnası 33 bin lira olarak açıklandı.

Birden fazla kişinin alana ortak olursa beyanname nasıl sağlanacak? 
Şahıslardan her birinin kendi hissesine denk gelen kira gelirini beyan etmesi zorunluluğu bulunuyor.

Gurbetçilerin, Türkiye'de kiraya sunduğu evler için beyanname vermeleri gerekiyor mu? 
Yurt dışında ikamet eden vatandaşlar Türkiye'de sağladıkları kazanç ve iratları bakımından dar mükellef kapsamında vergi dilimine giriyor.