Kurultay sonrası ilk istifa geldi! Yomra Belediye Başkanı istifa etti Kurultay sonrası ilk istifa geldi! Yomra Belediye Başkanı istifa etti

Eris varyantı Türkiye’de görülmeye başladı

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yaptığı açıklamalar doğrultusunda, Türkiye'de Eris varyantı vakaları tespit edildi. Şubat ayında ilk kez tüm dünya ile paylaşılan bu varyant, eylül itibarıyla Türkiye sınırlarını da aşmış durumda. Toplamda dokuz vaka belirlendi ancak Bakan Koca, şu an için ciddi bir endişe olmadığını söyledi. Yine de vatandaşların gerginliği göz ardı edilemez.

Belirtileri nelerdir?

Tıpkı koronavirüs ve Omicron varyantı gibi, Eris varyantının belirtileri de benzer. Ancak uzmanlar, bu varyantın daha güçlü ve daha bulaşıcı olduğunu belirtiyorlar. En çok görülen iki temel belirti ise boğaz ağrısı ve öksürük. Diğer yan belirtiler olarak ise; ateş, tat ve koku kaybı, burun akıntısı ve halsizlik gösterilebilir.

Test yapılmalı mı?

Eris varyantı tespitinin PCR testi ile yapıldığı açıklandı. Yani belirtileri fark eden vatandaşlar, en yakın sağlık kuruluşuna giderek PCR testi yaptırmalı. Bu sayede Eris varyantının olup olmadığı kesinleşebilir.

Vatandaşlar endişeli mi?

Koca'nın açıklamalarına rağmen, Türk vatandaşları yeni bir pandemi dalgası ihtimali karşısında oldukça tedirgin. Koronavirüs'ün yarattığı hasarın ardından, Eris varyantıyla tekrar bir salgın yaşamak kimseyi mutlu etmeyecek.

Önlem alınmalı mı?

Eris varyantıyla ilgili olarak henüz net bir tedavi veya önlem listesi sunulmuş değil. Ancak varyantın daha güçlü ve bulaşıcı olduğu göz önünde bulundurularak, maske ve sosyal mesafe kurallarına sıkı bir şekilde uyulması tavsiye ediliyor. Özellikle boğaz ağrısı ve öksürük gibi belirtileri fark edenlerin hemen bir sağlık kuruluşuna başvurarak test yaptırmaları gerektiği vurgulanıyor.