Devlet milyonlarca emekli için duyurduğu refah payı ödemeleri için çalışmalarına devam ederken bu yılki bayram ikramiyelerini yükseltme konusunda da hazırlıklar devam ediyor. Aralık enflasyonunun paylaşılmasıyla beraber 6 aylık enflasyon zammı yüzde 37.57 oranında olmuştu.

Konuyla ilgili merak edilenleri açıklayan İsa Karakaş şunları belirtti:

"Emekli maaşları açlık sınırının çok altına düştü. 15 bin TL’yi geçmişi açık sınır evet. Dolayısıyla Ankara'daki bizim edindiğimiz bilgilere göre hükümetin elindeki senaryolar şudur: Ekim formülü dedim. Temmuz ayında emekliler kamu işçilerine zam yapıldı. Memurlara asgari ücrete çok yüksek zam yapıldı. Temmuzda maalesef en düşük alan yüzde %25’te en düşük kalan emekler oldu. Emeklilerle ilgili sayın Cumhurbaşkanımız talimat verdi. Cumhurbaşkanı’nın Başkan Yardımcısı Sayın Yılmaz’ın başkanlığı toplandı ve en sonunda ne oldu? 5.000 TL’lik bir ikramiye çıktı. Evet."

5 BİN LİRALIK İKRAMİYE MASADA 
"Şu anda hükümet ekim formülünü gündeme getiriyor ve dolayısıyla Ramazan Bayramı ikramiyesinden başlayarak biliyorsun. Herhalde bayramın ilk günü 10 Nisan’da bayram ilk günü dolayısıyla 31 Mart seçimi olduğu için 31 Mart tarihinden önce şu anda 2.000 TL olan ikramiyenin en az 5.000 TL ye çıkarılması gündemde."


KULİSLERDE YER ALAN SEYYANEN ZAM BELLİ OLDU 
"Karakaş seçim sürecine girildiğinden bahsederek şunları kaydetti: Eğer ki kritik bir sürece girilirse ondan sonra bu 5.000 TL’lik rakam 10.000 TL ye kadar daha çıkabilir. Ve en önemlisi ne var burada? En son olarak hükümetin elindeki en büyük koz nedir? Burada seyyanen zam kozu. Emekliler diyorlar ki “Bize söz verildi.” Temmuz ayında özellikle memur emekleri haklı olarak dolayısıyla 12 bin lira geriye dönük de 8’er bin lira alacağımız var. Tabii ki verilen sözlerini yerine getirmesi lazım. Ama realist sormak lazım, gerçekçi olmak lazım. Nasıl gerçekçi olmak lazım?" dedi.

"Öte yandan hükümet milyonlarca emekli için açıkladığı refah payı ödemeleri için hazırlık yaparken bu yılki bayram ikramiyelerini artırma konusunda da çalışmalar başladı. Aralık enflasyonunun açıklanmasıyla birlikte 6 aylık enflasyon artışı yüzde 37.57 oranında çıkmıştı. Bu oran SSK ve Bağ-Kur emeklileri için enflasyon artışı olarak uygulanırken memurlar ve memur emeklileri için de fark oluşturdu. Memurlar ve memur emeklilerine toplu sözleşme artışı yüzde 15 eklendiğinde zam oranları yüzde 49.25 olmuştu."

"Hükümet SSK ve Bağ-Kur emeklilerine de 11.68 puanlık refah payı ekleyerek zamları eşitlemiş ve tüm emeklilerin artış oranı yüzde 49.25'eçıkartılmıştı. Bu artışla ilgili yasal düzenleme de Meclis'ten geçti.Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından 1 hafta içinde fark ödemeleri yapıldı. Emekliler Temmuz'a kadar yüzde 49.25 oranındaki zamlı maaşlarını alırken aylıkları 10 bin liranın altında olanlara ayrıca seyyanen ödeme yapılacak.Böylece en düşük maaş 10 bin lira olarak ödenecek." şeklinde değerlendirdi.


İKRAMİYELER NE OLACAK? 
Yeni Asır'dan Faruk Erdem'in haberine göre; Temmuzda yılın ikinci artışını alacak emekliler bundan önce Nisan ve Haziran aylarında iki ayrı ikramiye de alacaklar. Bu ikramiyeler bayramdan bir hafta önce emeklilerin hesaplarına yatırılıyor.

Altında düşüş ne zamana kadar devam edecek mi? İslam Memiş'ten kritik tahmin Altında düşüş ne zamana kadar devam edecek mi? İslam Memiş'ten kritik tahmin

Emeklilerin bu yıl alacakları bayram ikramiyelerine yapılacak olan artış ile ilgili çalışmalar hızlandı. Bakanı Vedat Işıkhan'ın geçtiğimiz günlerde müjdesini verdiği ikramiyelerin 5 bin liraya çıkartılması, toplamda 10 bin lira ödenmesi gündemde...

SSK'lıların hesabına yatırılan farklar bugün Bağ-Kur emeklilerinin hesaplarına yatırıldı.Böylece emeklilerin toplam Ocak artışları memurlar ve memur emeklileri ile eşitlenerek yüzde 49.25 oranında artırıldı.

Bir ikinci artış ise Temmuz ayında yapılacak. Temmuz ayında da 6 aylık enflasyon SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin enflasyon artışını oluşturacak.Bunun üzerine refah payı verilmesi de söz konusu olacak. Ancak Temmuz ayından önce emekliler 2024 yılının iki bayram ikramiyesini almış olacaklar.

Nisan ve Haziran aylarında ödenecek ikramiyeler için zam çalışması da netleşmeye başladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan yaptığı açıklamada ikramiye artışıyla ilgili olarak, "2002 yılından bu yanaemeklilerimiz bizim için çok değerli olmuştu. Enflasyona karşı tüm vatandaşları ezdirmeme ilkesi emeklilerimiz için de söz konusu. 2018 yılında bunu hayata geçirdik. 2 bayram için 2 bin TL ile başladık. 2021 yılında 2200 TL'ye, 2023 yılında 4 bin TL'ye yükselttik. Bu kapsamda bugüne kadar toplamda 166 milyar 200 milyon TL bayram ikramiyesi olarak ödeme gerçekleştirdik. Emeklilerimizin talep ve ihtiyaçlarını önceliklendiriyoruz. 1 seferlik 5 bin TL destek verdik.

Emeklilerimiz müsterih olsun Cumhurbaşkanımız da bizler de emeklilerimizin yanında olduk. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve Hazine ve Maliye Bakanımızla bir araya gelip görüşeceğiz, gerekli değerlendirmeleri yaparak Cumhurbaşkanımızın takdirine sunup talimatları doğrultusunda gerekli çalışmaları, adımları atarız" dedi.

NE KADAR OLACAK? 
Geçtiğimiz yıl yapılan artışla ikramiye 2 bin liraya çıkartılmış ve 2023 yılında tüm emeklilere iki bayramda 4 bin lira ödenmişti. Ardından Cumhuriyetin 100. Yılı dolayısıyla tüm emeklilere bir kereliğine 5 bin liralık ek bir ikramiye ödemesi de yapılmıştı. Böylece 2023 yılın yılında emeklilere 9 bin lira ikramiye ödenmişti. 2024 yılını da 'Emekliler yılı' ilan eden Hükümet şimdi bu ikramiyelere zam yapmaya hazırlanıyor.

Burada iki formülün öne çıktığı konuşuluyor. Bu formüllerden birisi kabul edilip TBMM'ye yasa teklifi verilecek ve emekliler 2024 yılında ikramiyelerini zamlı olarak alacaklar.Birinci formül emeklileri yapılan refah payı dahil yüzde 49.25 oranında artış yapmak şeklinde. Bu durumda 2 bin liralık ikramiye 3 bin liraya çıkacak ve emekliler her iki bayramda 6 bin lira ikramiye alabilecek. İkinci formülde ise Cumhuriyetin 100. Yılı dolayısıyla verilen 5 bin lira rakamı var. Buna göre de ikramiyelerin 5 bin liraya çıkartılması ve iki bayramda emeklilere 10 bin lira ödenmesi söz konusu olabilecek

Bu formülün masada olduğu belirtiliyor. Böylece emeklilerin toplam ikramiye ödemeleri yeni taban maaş olan 10 bin liraya çıkartılması söz konusu olacak. Söz konusu çalışmanın önümüzdeki ay tamamlanarak TBMM'ye yasa teklifi olarak sunulması bekleniyor. Bu arada ikramiye artışında yıllık enflasyon rakamlarının dikkate alınabileceği konuşuluyor. Ancak en çok yakın olunan formül taban maaş ile eşitlenmesi.

KİMLER İKRAMİYE ALACAK? 
SGK'dan yaşlılık, vazife malullüğü, malullük, ölüm aylığı ile sürekli iş göremezlik geliri alanlara ikramiye ödeniyor. Ayrıca SGK'dan aylık alan; şehit yakınları, gaziler, muharip gaziler, güvenlik korucuları, şampiyon sporcular ve terörden zarar gören sivil vatandaşlar ile bu kişilerin hak sahiplerine veriliyor. Ayrıca vefat eden sigortalıların yakınları yai dul ve yetim maaşı alanlar da hisse oranında ikramiye alıyorlar.

YENİ EMEKLİLER FAYDALANACAK MI? 
İkramiyeler tüm emeklilere ve vefat emeklilerin dul yetim maaşı alan yakınlarına ödeniyor. Burada maaşın kaç lira olduğuna bakılmadan Dul yetimlere hisse oranında diğer emeklilere de eşit şekilde ödeme yapılıyor. İkramiye tarihlerinden önce emeklilik başvurusu yapan EYT'liler ya da emekli olmak isteyen sigortalılar da ikramiye ödemelerinden yararlanıyor. Mart 2024 tarihine kadar başvuran EYT'liler her iki ikramiyeyi alırken Mayıs 2024 sonuna kadar başvuran emekliler sadece Kurban Bayramı ikramiyesini alacak.


NE ZAMAN YATIRILACAK? 
İkramiye zammının Mart ayında Meclis'e gelip yasalaşmasından sonra Nisan ayında Ramazan Bayramı öncesi ödenmesi değerlendiriliyor. Buna göre emekliler için ödeme takvimi şöyle:

İLK İKRAMİYE NİSAN AYINDA 
■ 10-12 NİSAN: Ramazan Bayramı

■ 1-9 NISAN: İkramiye ödeme haftası

HAZİRAN AYINDA İKİNCİ İKRAMİYE 
■ 16-19 HAZİRAN: Kurban Bayramı

■ 10-15 HAZİRAN: İkramiye ödeme haftası