Türkiye'de emekli ve memur zam oranları açıklanmaya hazırlanıyor. Haziran ayı enflasyonunun yüzde 1 ya da 2 seviyesinde gerçekleşmesi durumunda, temmuzda memur emeklilerine enflasyon farkı dahil yüzde 14-15 aralığında zam yapılması bekleniyor. Diğer emeklilere ise yüzde 16-17 aralığında zam yapılacak.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) ilk 5 aylık tüketici enflasyonunun yüzde 15.26 olarak açıklanmasıyla, milyonlarca emekli ve memurun enflasyon farkı ile 6 aylık zam oranı büyük ölçüde ortaya çıkmış durumda.

Haziran ayında TÜFE'nin yüzde 1 ya da 2 seviyesinde gerçekleşmesi ve ilave refah payının verilmemesi durumunda, memur ve memur emeklilerine yüzde 14.25-15.38 aralığında zam yapılacak. Diğer emeklilere ise yüzde 16.41-17.56 aralığında zam yapılacak.

Bakan Koca: Ebe ve Hemşire Sayımız İstikrarlı Bir Politikayla Artacak Bakan Koca: Ebe ve Hemşire Sayımız İstikrarlı Bir Politikayla Artacak

Yılın başında memur ve memur emeklilerine yüzde 8 toplu sözleşme zammı, 8.48 puan enflasyon farkı ve 13.52 puan refah payı olmak üzere toplamda yüzde 30 zam yapılmıştı. Eski SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin zam oranı ise 14.6 puan refah payıyla birlikte yüzde 30 olmuştu.

Temmuz ayında ise memur ve emeklilere yüzde 6 toplu sözleşme zammının yanı sıra, haziran enflasyonuna bağlı olarak yüzde 7.79-8.85 aralığında enflasyon farkı dahil zam yapılacak. Buna göre, en düşük memur emekli aylığı 7,782 TL'den en fazla 9,014 TL'ye yükselmiş olacak.

Ancak, ücretsiz doğalgazın enflasyona sıfır olarak yansıtılması ve TÜFE'nin aşağı çekilmemesi durumunda, 6 aylık zam oranlarının yüzde 20'ler civarında gerçekleşebileceği belirtiliyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan seçimler öncesinde en düşük memur maaşının temmuzda 22,000 TL'ye çıkarılacağını ve emekli aylıklarının da aynı oranda artacağını söz vermişti.