Temmuz döneminde emekli aylıklarına ve memur maaşlarına yönelik önemli bir zam düzenlemesi yapılacak. Merkez Bankası, ekonomistlerle yaptığı son anket sonuçlarını açıkladı ve 6 aylık enflasyon beklentisini netleştirdi. Emekliye yapılacak zam oranı ve memur maaşlarındaki artışlar bu doğrultuda şekillenecek. İşte detaylar...

Ocak Döneminde Belirlenen Zamlar:

Ocak 2024'te SSK ve Bağ-Kur emekli zammı ile memur ve memur emeklisi zam oranı yüzde 49,25 olarak belirlendi. En düşük emekli maaşı 10 bin TL'ye yükselirken, en düşük memur maaşı da 32 bin 860 TL oldu.

Temmuz Döneminde Beklenen Düzenlemeler

 Temmuz döneminde emekli ve memur maaşlarına yönelik 3 düzenleme yapılacak. Bu düzenlemeler, emekli kök maaş zammı, memur maaş zammı ve en düşük emekli maaş zammını içerecek.

6 Aylık Enflasyon Oranı Temmuz Zammını Belirleyecek

 TÜİK, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarına ilişkin enflasyon rakamlarını 3 Temmuz Çarşamba günü açıklayacak. Bu rakamların ardından 6 aylık enflasyon oranı belirlenecek ve emekli aylıkları ile memur maaşlarındaki artışlar buna göre şekillenecek.

Emekli ve Memur Zammı Nasıl Hesaplanıyor?

SSK ve Bağ-Kur emekli zammı yılda 2 kez, Ocak ve Temmuz dönemlerinde belirleniyor. Memur ve memur emeklisi zammı da aynı şekilde yılda 2 kez yapılıyor. Bu zamların hesaplanmasında 6 aylık enflasyon rakamları dikkate alınıyor.

Refah Payı ve En Düşük Emekli Maaşı İçin Meclis Düzenlemesi Gerekebilir

 6 aylık enflasyon rakamlarının açıklanmasının ardından emekliler için refah payı masada olacak. Refah payı ve en düşük emekli maaşı için Meclis düzenlemesi gerekebilir.

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI 12 BİN 500 TL'Yİ AŞABİLİR

KPSS Sınav Ücretlerinde Çarpıcı Artış! Adaylar Ne Kadar Ödeyecek? KPSS Sınav Ücretlerinde Çarpıcı Artış! Adaylar Ne Kadar Ödeyecek?

En düşük emekli maaşı 2023 yılında önce 3500 TL'den 5500 TL'ye ardından 7500 TL'ye çıkarıldı. Son olarak Ocak 2024 döneminde bu rakam 10000 TL'ye yükseldi.

Maaşı bu rakamın altında kalan emeklilerin ödemesi Hazine desteği ile bu rakama tamamlanıyor. Örneğin kök maaşı 8900 TL olan bir emekli önce yüzde 4 ek ödeme alıyor ve maaşı 9256 TL'ye yükseliyor. 744 TL Hazine desteği ile bu emekliye 10000 TL ödeme yapılıyor. 6 aylık enflasyon beklentisi olan yüzde 25,47'e göre hesap yapıldığında en düşük emekli maaşı 12500 TL'yi aşacak.

Temmuz döneminde beklenen zamlarla birlikte en düşük memur ve emekli maaşlarında önemli artışlar yaşanacak. Emekli aylıkları ve memur maaşlarındaki bu zam düzenlemesi, milyonlarca kişinin gelirini olumlu yönde etkileyecek.