Türkiye'nin önde gelen ekonomistlerinden Dr. Mahfi Eğilmez, son yazısında ülkenin dış borç meselesini derinlemesine ele aldı. Eğilmez'e göre, Türkiye'nin toplam dış borç stoku 500 milyar doları aşarken, döviz cinsinden olan borçlarının miktarı ise 727 milyar dolara ulaşıyor.

Yazısında, genellikle dış borç stoku ve dış borç yüküne (GSYH'ye oranla dış borç stoku) odaklandığımızı belirterek, bu kez yurt içinde döviz cinsinden yapılan borçlanmaların da göz ardı edilmemesi gerektiğini vurguladı.

Eğilmez, okuyucularına bu durumu daha net gösterebilmek için tablolar kullandı. Bu tablolar, dövizle yapılan tüm borçları kapsayacak şekilde tasarlanmıştı. Ayrıca, 2024 Ocak ayı itibarıyla, bir yıl veya daha kısa vadeli dış yükümlülüklerin toplamının 225,4 milyar dolar olduğunu paylaştı.

Kahramanmaraş'ta belediye 1 Mayıs'ta işçi maaşlarına ek zam yaptı Kahramanmaraş'ta belediye 1 Mayıs'ta işçi maaşlarına ek zam yaptı

Bu yükümlülüklerin, kamu kesimi, Merkez Bankası ve özel kesim kuruluşları arasında dağıldığını belirterek, özel kesime ait olan kısmın, bankalar ve reel sektör kuruluşlarının yükümlülüklerini içerdiğini açıkladı. Bu veriler, Türkiye'nin dış borçlarının boyutunu ve dağılımını daha detaylı bir şekilde ortaya koyuyor.