Morales, Türkiye'nin uyguladığı ekonomi politikaları sayesinde daha dayanıklı bir yapıya kavuştuğunu ve bu doğrultuda Fitch'in güveninin arttığını belirtti. Morales'in açıklamaları, Fitch'in geçtiğimiz hafta Türkiye'nin kredi notunu ve not görünümünü güncellemesinin ardından geldi.

Kredi Notu ve Görünümünde İyileşme

Fitch Ratings, geçtiğimiz günlerde Türkiye'nin kredi notunu 'B'den 'B+'ya yükseltti ve not görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çevirdi. Morales, bu güncellemenin, Türkiye'nin makroekonomik ve finansal istikrarsızlık risklerini azaltmaya yönelik tutarlı politika değişikliklerinin bir sonucu olduğunu ifade etti. Ayrıca, Morales geçen yıl eylül ayında yapılan değerlendirmenin ardından, mevcut politika ekseninin daha dayanıklı olduğuna dair güvenlerinin arttığını vurguladı.

Ekonomik Göstergelerdeki İyileşmeler

Morales, Türkiye'nin dış finansman koşullarındaki iyileşmeye, cari açığın azalmasına, enflasyon beklentilerinin hafifletilmesine ve uluslararası rezerv seviyelerindeki artışa dikkat çekti. Ayrıca, kur korumalı mevduatların dolarizasyonu artırmadan azaltılması gibi önemli gelişmelerin, politikaların sürdürülebilirliğine olan güveni pekiştirdiğini belirtti. Morales, bu gelişmelerin, ekonomi politikalarının etkinliğini doğruladığını kaydetti.

Gss Borcu Olanlar Dikkat Gecikme Faiz Orani Belli Oldu (2)

Türkiye Ekonomisinde Pozitif Beklentiler

Morales, Türkiye ekonomisinin önümüzdeki yıllarda cari açık ve enflasyon oranlarında önemli düşüşler beklediğini belirtti. 2023 Mayıs'ında 60 milyar dolar seviyesinde olan cari açığın, yıl sonunda 45 milyar dolara düşmesi ve 2024'te Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'nın (GSYH) yüzde 2,6'sına, 2025'te ise yüzde 2,2'sine inmesi bekleniyor. Ayrıca, Türkiye'nin uluslararası rezerv seviyelerinde daha fazla iyileşme göreceği ve 2025'te rezerv kapsamının 4,5 aya yükseleceği öngörülüyor.

Ekonomistler Yanitladi Kasim Ayi Enflasyonu Ne Kadar Olacak

Özgür Özel ve Kemal Kılıçdaroğlu, birlikte yemek yedi Özgür Özel ve Kemal Kılıçdaroğlu, birlikte yemek yedi

Enflasyonla Mücadelede İstikrarlı İlerleme

Morales, enflasyonun Türkiye ekonomisi için temel bir zorluk olmaya devam ettiğini ancak ilk iki ayda alınan politika tedbirlerinin enflasyonist baskıları azalttığını belirtti. Fitch'in enflasyon beklentisi yüzde 40 seviyesinde olmasına rağmen, Morales Türkiye'nin enflasyonla mücadele sürecinde istikrarlı bir ilerleme kaydettiğini ve bu durumun kredi notu yükselmesini sağlayacak faktörlerden biri olduğunu vurguladı.