Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Bayram Ali Ersoy, 8-9 Haziran'da gerçekleştirilecek Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (2024-YKS) 3 milyon 36 bin 945 adayın başvurduğunu açıkladı. Ersoy, başvuruların detayları ve sınavla ilgili bilgileri kamuoyuyla paylaştı.

YKS'nin birinci oturumu olan Temel Yeterlilik Testi (TYT) için 3 milyon 36 bin 945 adayın başvuruda bulunduğunu belirten Ersoy, ikinci oturum olan Alan Yeterlilik Testi'ne (AYT) 1 milyon 983 bin 766 adayın, üçüncü oturum olan Yabancı Dil Testi'ne (YDT) ise İngilizce, Arapça, Almanca, Fransızca ve Rusça dillerinde toplamda 228 bin 814 adayın katılacağını ifade etti.

Başvuruların cinsiyet ve yaş dağılımına ilişkin bilgiler veren Ersoy, en genç adayın 15, en yaşlı adayın ise 85 yaşında olduğunu belirtti. Başvuran adayların çoğunluğunun 17-23 yaş arasında yoğunlaştığını ve 50 yaş ve üzeri adayların sayısının 26 bin 331 olduğunu aktardı. Ayrıca, başvuranların 1 milyon 580 bin 984'ünün kadın, 1 milyon 455 bin 961'inin erkek olduğunu bildirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bahçeli ile görüşecek Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bahçeli ile görüşecek

Okul türlerine ve öğrenim durumlarına göre başvuru istatistiklerini paylaşan Ersoy'a göre, başvuran adayların çoğunluğu Anadolu liselerinden gelirken, farklı liselerden de katılım olduğunu vurguladı. Başvuruların, lisans eğitimine hazırlanan öğrencilerden geldiğini belirtti.

Engelli adaylar için yapılan çalışmalara da değinen Ersoy, sınav sürecinde hiçbir olumsuzluk yaşamamaları ve engel durumlarının dezavantaj oluşturmaması için hassasiyetle çalıştıklarını dile getirdi. Engelli adayların sınavlara en uygun ortamda girmelerini sağlamak için gereken önlemleri aldıklarını belirtti.

Başvuruların 1 milyon 404 bin adayın ilk kez yapıldığını, 798 bin adayın ikinci başvuru yaptığını ve 442 bin adayın ise üçüncü veya daha fazla başvuru yaptığını belirten Ersoy, sürecin en sağlıklı şekilde işlemesi için gerekli çalışmaları titizlikle yürüttüklerini vurguladı. Adaylara başarılar dileyerek açıklamalarını tamamladı.