Kapalıçarşı'da dolar kritik eşiğin altına düştü Kapalıçarşı'da dolar kritik eşiğin altına düştü

Ehliyetin cebinizde olması, yolculuğunuzun güvenli ve kanuna uygun olduğu anlamına gelmez. Ehliyet sınıflarına uygun olmayan araç kullanımında yüksek cezalar söz konusu. İşte detaylar...

Ehliyet yeterliliği, sürücülerin kullandıkları araçların türü, ağırlığı, kapasitesi ve diğer özelliklerine göre uygun bir ehliyet sınıfına sahip olmaları gerektiğini ifade eder. Bu, trafikte sağlıklı bir akış için kritik öneme sahiptir. Otomatik vitesli bir otomobil kullanan bir sürücü, manuel vitesli bir araca geçerken vites değiştirme, debriyaj gibi unsurları dikkate almak zorundadır. Eğer almazsa, trafik kazaları gibi istenmeyen sonuçlar doğabilir.

Duyuru neyi ifade ediyor? Yeni ceza ne kadar?

Trafik yasalarına göre, ehliyet sınıfınıza uygun olmayan bir araç kullanıyorsanız, dikkat! 4.064 TL'lik bir ceza sizinle olabilir. 2016 yılında yürürlüğe giren düzenlemeye göre, ehliyetinizin sınıfına uygun olmayan bir araç kullandığınız tespit edilirse bu cezayı ödemek zorundasınız. Üstelik ehliyetsiz ya da geçersiz ehliyetle araç kullanıldığında, araç 60 gün süreyle trafikten men edilecek.

Hangi ehliyet sınıfı neye denk geliyor?

Türkiye'de 17 farklı ehliyet sınıfı bulunmaktadır. Örneğin, 16 yaş ve üzeri için "M Sınıfı" motorlu bisiklet kullanma yetkisi verirken, "B Sınıfı" 18 yaş ve üzeri için otomobil, kamyonet gibi araçları kapsar. Aracınızın ehliyet sınıfını iyi bilmek, olası cezai yaptırımlardan kaçınmanıza yardımcı olacaktır.