Meteoroloji'den 18 ile sarı kodlu uyarı Meteoroloji'den 18 ile sarı kodlu uyarı

Yeni bir araştırma, elektronik sigara kullanımının sperm sayısını azaltabileceğini gösteriyor. İspanyol bilim dergisi "Revista Internacional de Andrologia"da yayımlanan bu çalışma, sıçanlar üzerinde yapıldı ve insanlarla benzer anatomik, fizyolojik ve genetik özelliklere sahip oldukları için sıçanlar tercih edildi. Araştırma, sıçanları üç farklı gruba ayırdı: bir grup geleneksel sigara dumanına, diğer grup elektronik sigara dumanına ve üçüncü grup ise hiçbir dumanın verilmediği kontrol grubuna maruz bırakıldı.

Araştırma sonuçlarına göre, ortalama bir sıçanın mililitre meni başına yaklaşık 98.5 milyon sperm ürettiği saptandı. Geleneksel sigara dumanına maruz kalan gruptaki sıçanlarda sperm sayısı 89 milyona düşerken, elektronik sigara dumanına maruz kalan grupta da sperm sayısının 95.1 milyona düştüğü gözlendi. Ayrıca, geleneksel sigara dumanına maruz kalan sıçanların testislerinin, elektronik sigara buharına maruz kalanlara kıyasla daha fazla küçüldüğü belirtildi.

Bu çalışma, elektronik sigara kullanımının spermler üzerinde olumsuz etkilere sahip olabileceğini göstermektedir. Ancak, bu bulguların insanlara nasıl yansıdığı ve elektronik sigaranın insan üreme sağlığına etkileri hakkında daha fazla araştırma gerekmektedir. Bu nedenle, e-sigara kullanımının bireyler tarafından dikkatle gözden geçirilmesi önemlidir, özellikle de baba olma planları olan erkekler için.